Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.01.2012

Cer despăgubiri de 45 milioane de euro şi 228 milioane de lei de la Banca Naţională a Moldovei

Cer despăgubiri de 45 milioane de euro şi 228 milioane de lei de la Banca Naţională a Moldovei

Potrivit Serviciului de presă al Băncii Naţionale a Moldovei, mâine, 18 ianuarie 2012, Curtea Supremă de Justiţie va examina cauzele civile înaintate de două grupuri de acţionari ai BC „Investprivatbank” S.A. în proces de lichidare împotriva Băncii Naţionale a Moldovei. Persoanele reclamante au solicitat instanţei de judecată să anuleze Ordonanţa cu privire la retragerea licenţei şi numirea lichidatorului băncii respective, cu repararea prejudiciului material aferent.

Cauzele menţionate au fost repuse pe rol după recunoaşterea de către Curtea Constituţională a articolelor 38 alin. (3), (7) şi 3812 alin. (2) din Legea instituţiilor financiare ca fiind constituţionale. Aceste prevederi legislative abilitează Banca Naţională cu dreptul de a retrage licenţa şi de a iniţia procesul de lichidare silită a băncii în caz de insolvabilitate.

Scopul prevederilor este evitarea repercusiunilor negative asupra activităţii altor bănci şi, implicit, protejarea intereselor deponenţilor.

Reclamanţii optează pentru achitarea de către Banca Naţională a Moldovei în folosul lor a sumei totale de 45 mil. euro şi 228 mil. lei moldoveneşti.

Statul deja achită datoriile BC „Investprivatbank” S.A. în proces de lichidare faţă de creditori. Astfel, datoria băncii aflate pe bilanţul Băncii de Economii a fost transferată la Ministerul Finanţelor în sumă de 428,5 mil. lei moldoveneşti. La momentul actual, datoria acesteia faţă de persoanele juridice reprezentă 294,8 mil. lei, iar faţă de Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar 48,1 mil. lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus