Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-01-11/dosar-penal-pornit-de-cccec-daune-de-peste-2-000-000-lei-aduse-intreprinderii-i-s-calea-ferata-din-m-23560.html
Data: Jan 11, 2012 (12:40)

Dosar penal pornit de CCCEC: daune de peste 2 000 000 lei aduse întreprinderii Î.S. ”Calea Ferată din Moldova”

Potrivit CCCEC, transportarea ilicită a pasagerilor a căpătat proporţii alarmante în Republica Moldova, pe de o parte „afacerea” aducînd daune considerabile economiei naţionale şi instituţiilor ce prestează servicii în domeniu dat, iar pe de altă parte, cîştiguri enorme în buzunarele infractorilor.

Centrul pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei s-a autosesizat referitor la activitatea ilegală de transportare a pasagerilor fără tichet prin intermediul căii ferate şi a constatat că, la încasarea mijloacelor băneşti de la transportarea pasagerilor pe rutele internaţionale: Chişinău-Moscova şi Chişinău-Bucureşti, există mari divergenţe între datele referitoare la traversarea frontierei prin intermediul trenurilor respective, prezentate de către Serviciul Grăniceri şi datele statistice privind vânzarea biletelor la rutele nominalizate, prin intermediul Gării Feroviare.

În conformitate cu datele statistice ale Centrului Informativ de Calcul al Î.S. „Calea Ferată din Moldova” privind vânzarea biletelor prin intermediul Gării Feroviare şi terminalelor ţărilor pe teritoriul cărora trec trenurile pe rutele internaţionale: Chişinău-Moscova şi Chişinău-Bucureşti, s-a stabilit că, în perioada 2009-2010 trenurile respective au transportat 23 478 pasageri fără bilet, ca urmare a acestui fapt fiind adus un prejudiciu întreprinderii Î.S. ”Calea Ferată din Moldova” în sumă totală de 2 225 433, 46 lei.

În acest context, în urma măsurilor operative de investigaţie efectuate de către colaboratorii CCCEC, la 4 ianuarie 2012, a fost pornită o cauză penală – „cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere”.

Astfel, persoanele care vor fi găsite vinovate de săvîrşirea acestei infracţiuni riscă o amendă în mărime de la 20 000 la 40 000 lei sau privaţiune de libertate pe un termen de pînă la 3 ani.