Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-01-10/miroslav-lajcak-anul-2011-a-fost-unul-bun-pentru-r-moldova-in-ceea-ce-priveshte-apropierea-de-standa-23557.html
Data: Jan 10, 2012 (22:35)

Miroslav Lajcak: Anul 2011 a fost unul bun pentru R.Moldova în ceea ce priveşte apropierea de standardele europene

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Miroslav Lajcak, Director executiv, Serviciul European de Acţiune Externă. Discuţia s-a axat pe agenda europeană a Republicii Moldova, reformele ce urmează a fi implementate în anul 2012, dar şi pe problematica transnistreană.

Miroslav Lajcak a spus că anul 2011 într-adevăr, a fost unul bun pentru Republica Moldova în ceea ce priveşte apropierea de standardele europene. Oficialul a remarcat progresele înregistrate de ţara noastră la capitolul regimului liberalizat de vize, dar şi negocierile pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Coprehensinv care vor fi lansate în scurt timp.

„Este necesar ca şi în continuare să menţineţi acest ritm de dezvoltare. Republica Moldova se mişcă spre UE la toate capitolele, iar noi  sîntem alături de Dvs. şi vom continua să vă susţinem”, a spus Directorul executiv, Serviciul European de Acţiune Externă.

Vlad Filat s-a arătat mulţumit de modul în care Republica Moldova a acţionat în anul 2011 în privinţa integrării europene şi reintegrării ţării.

„Anul care a trecut a fost unul rezultativ. Noi avem înţelegerea, deschiderea şi capacitatea ca şi în anul 2012 să menţinem acelaşi ritm şi să realizăm cît mai multe reforme în interesul ţării şi cetăţenilor”, a spus Premierul.

Vlad Filat a menţionat că un pas important realizat în 2011 a fost lansarea oficială a negocierilor în format „5+2”, apreciind în context rolul important al Uniunii Europene, în acest proces.

Premierul s-a referit şi la incidentul care a avut loc la începutul anului curent, care s-a soldat cu decesul cetăţeanului R. Moldova, Vadim Pisari, şi la acţiunile întreprinse urmare a acestuia. Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că runda de negocieri oficiale în format „5+2”, care va avea loc în Irlanda, va fi una cu conţinut pragmatic şi constructiv.

Un alt subiect al discuţiei a ţinut de situaţia politică din ţară şi, nemijlocit, de alegerea Preşedintelui ţării. Premierul a făcut o trecere în revistă a situaţiei de moment, precizînd că alegerile parlamentare  anticipate nu sînt dorite în R. Moldova.

La întîlnire a participat şi Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, informează Serviciul de presă al Guvernului.