Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.01.2012

Autorităţile R.Moldova continuă să monitorizeze cu atenţie situaţia în Zona de Securitate

Potrivit Biroului pentru reintegrare, autorităţile Republicii Moldova continuă să monitorizeze cu atenţie situaţia în Zona de Securitate şi întreprind eforturile necesare pentru ameliorarea şi stabilizarea situaţiei create la postul de pacificare nr.9 stîng. Totodată, sunt fixate acţiuni ale părţii transnistrene ce au caracter provocator şi contravin înţelegerilor convenite zilele trecute de către participanţii în formatul de pacificare.

Astfel, în dimineaţa zilei de 10 ianuarie curent, la ora 05.30, un grup de militari din contingentul de pacificatori din partea regiunii transnistrene, fără acordul Comandamentului Militar Unit, a reinstalat unilateral două plăci de beton pe carosabil, la postul de pacificatori tripartit nr. 9 (de pe malul stîng). Mai mult, partea transnistreană a blocat deplasarea observatorilor militari la locul incidentului pentru a constata circumstanţele în care s-a produs cazul dat.

În această dimineaţă, la solicitarea reprezentantului Republicii Moldova în Comandamentul Militar Unit, a avut loc o şedinţă pentru elucidarea circumstanţelor pe marginea acestui incident. Pe parcursul zilei de astăzi va fi convocată o şedinţă extraordinară în cadrul Comisiei Unificate de Control, unde vor fi identificate acţiunile necesare de întreprins pentru stabilizarea situaţiei create la postul respectiv de pacificatori.

Menţionăm, că acţiunile părţii transnistrene au fost întreprinse în pofida înţelegerilor anterioare privind neadmiterea acţiunilor unilaterale care vor aduce la tensionarea situaţiei în Zona de Securitate.

Biroul pentru reintegrare face apel către societatea civilă şi populaţie a nu da curs provocărilor şi a se abţine de la orice acţiuni, care ar putea destabiliza situaţia. Autorităţile vizate şi părţile implicate în procesul de pacificare întreprind măsurile necesare pentru identificarea unei soluţii în acest sens.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus