Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.01.2012

Eugen Carpov a prezentat informaţia detaliată privind incidentul din zona de securitate

Eugen Carpov a prezentat informaţia detaliată privind incidentul din zona de securitate

În cadrul şedinţei de azi a Guvernului, viceprim-ministrul Eugen Carpov a prezentat informaţia detaliată cu privire la evenimentele care s-au produs în dimineaţa zilei de 1 ianuarie curent, la postul trilateral nr.9 al forţelor de pacificare pe partea stîngă a Nistrului, în urma cărora un militar rus l-a împuşcat mortal pe cetăţeanul Republicii Moldova, Vadim Pisari, şi acţiunile care au urmat după acest incident tragic.

„Imediat după producerea incidentului toate instituţiile responsabile din Zona de securitate (Comisia Unificată de Control, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura, Biroul pentru Reintegrare) s-au implicat în vederea elucidării cazului”, a precizat Vicepremierul.

Eugen Carpov a menţionat că, la Guvern a fost convocată o şedinţă operativă unde a fost examinată situaţia creată şi stabilite acţiunile care urmau să fie întreprinse pe plan intern şi în raport cu partenerii internaţionali. Guvernul Republicii Moldova a condamnat acest caz, exprimînd condoleanţe rudelor şi apropiaţilor cetăţeanului decedat. Totodată, pentru asigurarea unei anchete corecte şi profesioniste au fost implicaţi cei mai buni experţi şi specialişti.

Potrivit Viceprim-ministrului pentru reintegrare, organele de drept au pornit o urmărire penală pe faptul vătămării intenţionate grave a integrităţii corporale, care a provocat decesul victimei – art.151 alin (4) Cod penal şi a fost creat un grup de anchetă special care investighează incidentul tragic.

Pe subiectul dat a fost convocată şedinţa extraordinară a Comandamentului Militar Unificat al forţelor de menţinere a păcii, unde în final s-a decis eliminarea blocurilor din beton armat de pe partea carosabilă a drumului la postul nr.9 pe malul stîng, pentru asigurarea nestingherită a circulaţiei mijloacelor de transport, a populaţiei şi a mărfurilor, iar numărul de soldaţi să fie redus la 4 militari neînarmaţi. De asemenea, delegaţia moldovenească în CUC a convocat o şedinţă extraordinară unde s-a convenit crearea, în regim de urgenţă, a unei comisii în cadrul Comandamentului Militar Unificat, care va examina cauzele tragediei şi va acorda toată asistenţa necesară organelor de anchetă ale Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse şi va propune măsurile necesare pentru excluderea pe viitor a incidentelor de acest gen la posturile de pacificare.

Vicepremierul s-a referit şi la faptul că la MAEIE a fost convocat Ambasadorul Federaţiei Ruse, Valeri Kuzmin, căruia i-a fost exprimată poziţia autorităţilor moldoveneşti vizavi de tragicul incident. În acest sens, vicepremierul a subliniat că părţii ruse i-a fost adresată solicitarea de a asigura cooperarea necesară cu organele de anchetă ale Republicii Moldova pentru elucidarea deplină şi neîntîrziată a cazului. Acelaşi mesaj a fost transmis într-o convorbire telefonică a viceministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov cu viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, în cadrul căreia partea rusă a fost chemată la o conlucrare deschisă pe cazul dat şi s-a subliniat importanţa abţinerii diplomaţilor ruşi de la comentarii sau declaraţii ce pot tensiona situaţia din regiune.

Eugen Carpov a menţionat, de asemenea, că MAEIE şi Biroul pentru reintegrare vor sensibiliza comunitatea internaţională şi vor intensifica acţiunile pentru asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor peste Nistru şi promovarea transformării actualei operaţiuni de pacificare în una civilă cu mandat internaţional.

Viceprim-ministrul a reiterat poziţia oficială a Republicii Moldova privind necesitatea transformării mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional, care va corespunde necesităţilor reale pe teren şi va exclude asemenea situaţii pe viitor.

În acest context, Prim-ministrul a subliniat ca acest tragic eveniment demonstrează, încă o data, necesitatea schimbării caracterului misiunii de pacificare în regiune prin transformarea acesteia în una civilă cu participare internaţională.
Vlad Filat a solicitat tuturor instituţiilor responsabile implicare plenară pînă la finalizarea anchetei pe acest caz şi identificarea vinovaţilor, dar şi asigurarea acţiunilor necesare pentru neadmiterea unor astfel de incidente în viitor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus