Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-12-29/moldovagaz-shi-gazprom-au-prelungit-acordul-de-livrare-a-gazelor-naturale-importate-din-rusia-pentru-23458.html
Data: Dec 29, 2011 (21:46)

Moldovagaz şi Gazprom au prelungit acordul de livrare a gazelor naturale importate din Rusia pentru încă trei luni

„MoldovaGaz” şi „Gazprom” au convenit să extindă pentru 3 luni (până la 31 martie 2012) termenul contractelor în vigoare de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova şi tranzitarea lor.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de Societatea pe Acţiuni „Moldovagaz", se va continua utilizarea Formulei Europene de calculare a preţului gazelor naturale pentru consumatorii Republicii Moldova, care se bazează pe preţul mediu aritmetic a costului de realizare a gazelor de către  SAD „Gazprom” în ţările terţe şi cotării preţurilor la productele petroliere. La fel, şi alte condiţii contractuale de livrare şi tranzitare gaze vor rămâne neschimbate. Conform înţelegerilor, indicele de calcul al  preţului de bază de livrare a gazelor naturale în primul trimestru al anului 2012, vor fi  prezentate de către SAD „Gazprom” până la 20 ianuarie 2012.

Această hotărâre este condiţionată de faptul,  că Partea Moldavă şi-a asumat obligaţia să elaboreze şi să prezinte către SAD „Gazprom” până la 31 martie 2012 mecanismul clar de achitare a datoriilor istorice şi să asigure garanţii de protecţie a investiţiilor SAD „Gazprom” în Republica Moldova, în contextul asumării obligaţiilor de implementare a directivelor energetice europene. În cazul îndeplinirii obligaţiilor sale de către Partea Moldavă, reprezentanţii  SAD ”Gazprom” au exprimat disponibilitatea de a discuta încheierea noului contract pe termen lung şi de a revedea principiile de calculare a preţului de livrare a gazelor naturale pentru consumătorii  Republicii Moldova, ce va duce la micşorarea acestuia.

Prelungirea contractelor de livrare şi tranzitare a gazelor naturale, a fost efectuată prin încheierea a două Suplimente la Contractul de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova în 2007-2011 şi Contractul de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova în anul 2011, corespunzător.

Suplimentele vizate au fost coordonate de către organele de conducere ale  SA „Moldovagaz” - Consiliul de Administraţie şi Consiliul de Observatori, cu participarea Ministerului Economiei al Republicii Moldova şi semnate de către Alexandru Gusev din partea SA ”Moldovagaz” şi de către Alexandru  Medvedev din partea SAD „Gazprom”.