Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
27.12.2011

Pilotul avionului aterizat la Briceni a fost amnestiat

Judecătoria oraşului Hmelniţc l-a amnestiat recent pe pilotul care a survolat illegal spaţiul aerian al Ucrainei şi al Republicii Moldova, după care a aterizat pe un cîmp din raionul Briceni. În cadrul urmăririi penale Procuratura de Transport a stabilit că, avionul de model AN 2 a aparţinut unei companii din Ucraina şi a fost vîndut unei persoane fizice din regiunea Cernăuţi.

Conform clauzelor contractului, vînzătorul trebuia să transporte acest avion într-un loc ales de ambele părţi, în apropierea localităţii Chelmeneţ, regiunea Cernăuţi.

La 19 august 2010 pilotul - cetăţean ucrainean, a urcat la bordul aeronavei de model AN-2, dislocată în s. Antonovca, regiunea Hmeliniţc, Ucraina, de unde a decolat spre regiunea Cernăuţi. Acesta a survolat spaţiul aerian al Ucrainei şi al Republicii Moldova, fără autorizarea organelor competente ale aviaţiei civile, după care a aterizat pe un cîmp din preajma satului Berlinţi, Briceni.

Potrivit Procuraturii de Transport, pilotul a abandonat aeronava, iar ulterior a părăsit teritoriul republicii în circumstanţe nestabilite.

Deoarece pilotul se afla pe teritoriul Ucrainei, urmărirea penală pe acest caz nu putea fi finalizată de către organul de urmărire penală al Republicii Moldova.

Din aceaste considerente, procurorii au decis să transmită acest dosar autorităţilor ucrainene care au preluat acţiunile de urmărire penală în privinţa pilotului.

Astfel, în martie curent, Procuratura Generală a Republicii Moldova a expediat organelor competente ale Ucrainei cauza penală, declanşată pe faptul încălcării regulilor de zbor de către personalul aeronavei de model AN 2 şi trecerea ilegală peste frontiera de stat a RM.

Fiind preluată urmărirea penală, autorităţile ucrainene l-au acuzat pe pilot de săvîrşirea infracţiunilor prevăzute de art.art. 334 şi 277 CP al Ucrainei şi au dispus transmiterea cauzei penale pentru examinare în instanţa de judecată.
Prin hotărîrea adoptată de către Judecătoria oraşului Hmelniţc pilotul a fost recunoscut vinovat de săvîrşirea infracţiunilor imputate şi eliberat de răspunderea penală în legătură cu survenirea amnistiei decretată prin Legea Ucrainei “Cu privire la amnistie în anul 2011”, anunta Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus