Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.12.2011

Vlad Filat a avut astăzi o convorbire telefonică cu Vladimir Putin

Vlad Filat a avut astăzi o convorbire telefonică cu Vladimir Putin

Cei doi Premieri au făcut o scurtă trecere în revistă a relaţiilor bilaterale, menţionînd caracterul lor ascendent în ultimii ani. De asemenea, a fost menţionat faptul că toate înţelegerile la care s-a ajuns anterior, în cadrul întrevederilor dintre cei doi Premieri, se implementează în modul corespunzător, ceea ce este încă o dovadă a eficienţei contactelor la acest nivel.

În context, a fost abordat şi subiectul livrării de gaze naturale Republicii Moldova. Contractul actual expiră la data de 31 decembrie 2011. Vlad Filat şi Vladimir Putin au menţionat necesitatea continuării negocierilor în vederea semnării unui nou Acord şi s-au arătat convinşi că acesta va fi în beneficiul ambelor părţi, anunţă Serviciul de presă al Executivului.

Contractul actual, a fost semnat pe data de 29 decembrie 2006, fiind valabil pe o perioada de 5 ani. Potrivit conditiilor contractului, costul gazelor naturale este format in baza unei formule de calcul, care se bazeaza pe pretul mediu de vanzare a gazelor in tarile din exterior si pretul la motorina si pacura, aceasta fiind formula europeana de calcul. De asemenea, in contract au fost stabiliti coeficientii de scadere, care au fost aplicati pentru trecerea lenta a economiei Moldovei la preturile europene: 0,75 -  in anul 2008, 0,8 – 2009, 0,9 – 2010.

De la 1 ianuarie 2011 Moldova a cumparat gaze rusesti fara acesti coeficienti. Potrivit datelor companiei Moldova Gaz, in primul trimestru curent o mie de metri cub de gaze au costat $292,88, in trimestrul II  - $321,71, in trimestrul III  - $368,39. Pentru trimestrul IV pretul pentru o mie de metri cubi este de - $401,35.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus