Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
20.12.2011

Opţiuni pentru profesionalizarea Armatei Naţionale

Guvernul R. Moldova şi-a asumat angajamentul de modernizare a ţării sub aspect politic, economic şi social, iar aceste procese se extind şi asupra sectorului de apărare şi securitate. Declaraţia a fost făcută de viceministrul Apărării, Igor Panfile, în cadrul mesei rotunde cu privire la dezbaterile publice pe marginea proiectului „Profesionalizarea Armatei Naţionale”, organizată marţi, 20 decembrie, în incinta Ministerului Apărării.

Viceministrul Apărării a opinat că în contextul misiunilor complexe ce revin Armatei Naţionale, tematica abordată în cadrul mesei rotunde este mai mult decît actuală. Igor Panfile a afirmat că în prezent Armata Naţională se confruntă cu deficienţe majore de capabilităţi pentru realizarea calitativă a misiunilor şi sarcinilor stabilite în documentele strategice.
„Consultarea publică cu privire la profesionalizarea Armatei Naţionale este necesară pentru a realiza o expertiză pertinentă şi complexă a opţiunilor de profesionalizare. Edificarea unei societăţi în care siguranţa şi securitatea cetăţenilor este prioritară trebuie să devină o condiţie esenţială într-un stat de drept”, a declarat viceministrul Apărării.

Locotenentul major Diana Molodilo, şef secţie analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Apărării, a subliniat că Ministerul Apărării a identificat două opţiuni preferabile pentru profesionalizarea Armatei Naţionale.

„Una din acestea este păstrarea serviciului militar mixt, dar cu trecerea graduală la serviciul militar prin contract. În acest caz, a precizat Molodilo, aproximativ 70 % din tot efectivul Armatei Naţionale vor fi militari prin contract, iar alte 30% vor constitui militarii în termen. Cea de-a două opţiune, cu o povară bugetară mai mare, este trecerea la serviciul militar prin contract în proporţie de sută la sută, cu instruirea militarilor conform standardelor moderne”, a specificat  Diana Molodilo.    

De menţionat că opţiunile identificate de experţi pentru profesionalizarea Armatei Naţionale au fost analizate din punct de vedere al impactului fiscal, administrativ, economic, social, gender şi ecologic. Documentul definitivat şi consultat public urmează să fie înaintat Cancelariei de Stat spre examinare. În cazul avizului favorabil, Cancelaria de Stat va  transmite documentul pentru examinare Comitetului interministerial pentru planificarea strategică.

În prezent, raportul de militari care îndeplinesc serviciul militar în bază de contract şi cei care îndeplinesc serviciul militar în termen în Armata Naţională este de circa 50 la sută pentru fiecare categorie, anunţă un comunicat al Ministerului Apărării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus