Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.12.2011

A fost semnat Acordul de Finanţare între Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare

A fost semnat Acordul de Finanţare între Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare

Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa şi Abdoulaye Seck, Director al Bancii Mondiale pentru Moldova au semnat astăzi 20 decembrie 2012 Acordul de Finanţare între Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare pentru realizarea proiectului „Consolidarea eficacităţii reţelei de asistenţă socială".

Obiectivele proiectului de dezvoltaresunt creşterea accesului la servicii de sănătate de calitate şi eficiente, cu scopul de a reduce mortalitatea şi invaliditatea prematură, şi pentru a îmbunătăţi direcţionarea transferurilor şi serviciilor sociale către cei săraci.

Proiectul “Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială” poate oferi o contribuţie decisivă la sprijinirea eforturilor actuale ale Guvernului în vederea modernizării sistemului sănătăţii şi sistemului de asistenţă socială din Republica Moldova.

 Acordul iniţial a prevăzut alocarea sumei de 11,3 milioane DST (circa 17,0 milioane dolari SUA), pentru finanţarea Proiectului “Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială”.

 Întru acordarea finanţării adiţionale, în perioada 26-31 octombrie 2011 au avut loc negocieri între reprezentanţii Guvernului Republicii Moldova şi reprezentanţii Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare în urma cărora s-a convenit asupra condiţiilor Acordului.

Astfel, finanţarea suplimentară va fi realizată prin acordarea unui împrumut IDA în valoare de aproximativ 6,6 milioane DST (circa 10,2 milioane dolari SUA).

Proiectul presupune modernizarea sistemului de sănătate, care va sprijini rolurile în schimbare pentru grupuri de actori-cheie în cadrul noii Strategiei Naţionale de Sănătate. La fel prevede asistenţă şi bunăstare socială care va sprijini dezvoltarea şi direcţionarea mai eficientă şi mai bine administrată a beneficiului sistemului de. În plus, activităţile în cadrul acestei componentestabilesc o infrastructura hardware si software de susţinere în continuare a programului de derulare a ajutorului social.

Condiţiile de creditare sunt condiţii standard oferite de Asociaţia Internaţională de Dezvoltare. Maturitatea împrumutului este de 25 ani, inclusiv perioada de graţie fiind de 5 ani, taxa de angajament 0,5%, taxa de deservire 0,75% şi dobînda 1,25%.

 Amintim ca pe data de 08 decembrie 2011, Consiliul de Directori al IDA a aprobat Acordul de finanţare privind realizarea proiectului “Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus