Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.12.2011

Miniştrii de Externe ai R. Moldova şi Bulgariei au semnat la Chişinău o Declaraţie comună privind cooperarea în domeniul integrării europene

Miniştrii de Externe ai R. Moldova şi Bulgariei au semnat la Chişinău o Declaraţie comună privind cooperarea în domeniul integrării europene

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a avut astăzi o întrevedere oficială cu omologul său bulgar, Nickolay Mladenov, care a venit în Republica Moldova la invitaţia şefului diplomaţiei moldoveneşti şi se va afla în ţara noastră în perioada 15-16 decembrie 2011. Este prima vizită oficială a unui ministru bulgar de Externe în ultimii 7 ani în RM.

Nickolay Mladenov l-a anunţat pe Iurie Leancă despre faptul că, împreună cu miniştrii de externe ai României, Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Letoniei, Lituaniei şi Estoniei, a semnat o scrisoare ce a fost expediată conducerii politice a UE. Aceste ţări şi-au exprimat susţinerea fermă în lansarea de către Uniunea Europeană a etapei următoare a dialogului privind liberalizarea regimului de vize şi accelerarea negocierilor privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu R. Moldova.

De asemenea, cei doi oficali au  convenit asupra importanţei sporirii comerţului între cele două ţări şi atragerii mai active a investiţiilor bulgare în R. Moldova, precum şi sprijinirii prin intermediul diverselor proiecte a etnicilor bulgari din RM. În această ordine de idei, Ministrul Mladenov a anunţat că va întreprinde mâine, 16 decembrie, o vizită în oraşul Taraclia, unde se va întâlni cu administraţia locală, cercurile academice şi cu societatea civilă din regiune. Părţile au discutat şi despre viitoarea vizită oficială a Prim-ministrului Vlad Filat în Bulgaria, planificată pentru primul trimestru al anului 2012.

Potrivit MAEIE, cei doi miniştri au semnat o Declaraţie comună privind cooperarea în domeniul integrării europene, Nickolay Mladenov precizând că „ R.Moldova şi Bulgaria trebuie să demonstreze că dialogul dintre cele două ţări poate servi drept exemplu”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus