Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
14.12.2011

Procurorii au curmat afacerea cu peste 20 kg de mercur

Secţia conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi SV a Procuraturii Generale a finalizat urmărirea penală în privinţa a doi bărbaţi învinuiţi de încălcarea regulilor de circulaţie a substanţelor, materialelor şi deşeurilor radioactive, bacteriologice sau toxice.

Potrivit actului de învinuire, în anul 1985, unul dintre învinuiţi, activînd în calitate de şofer pe rute internaţionale, a adus din Federaţia Rusă substanţă toxică - mercur în formă lichidă, pe care îl păstra ilegal la domiciliul său din raionul Glodeni.

În octombrie curent, împreună cu un cunoscut, au hotărît să înstrăineze mercurul, astfel începînd căutările persoanelor interesate în procurarea substanţei toxice.

Găsind persoana interesată, învinuiţii au transportat în or.Orhei şi au transmis în calitate de mostră o fiolă cu mercur metalic cu masa de 35.55 grame.

În continuare, pentru a realiza încă 22 kg de mercur în formă lichidă, la preţul negociat de 110 000 euro, învinuiţii au transportat „marfa” în mun.Chişinău.

Astfel, la 27 octombrie curent, pe teritoriul magazinului comercial „Metro-1” din capitală, învinuiţii s-au întâlnit cu “cumpărătorul”.

În timpul transmiterii a două butelii cu volumul de aproximativ 800 ml. în care se afla  „mercur metalic” cu masa totală de 20,4 kg, “comercianţii” au fost reţinuţi în flagrant delict.
 
Procurorii informează că, substanţa în cauză este plasată în lista substanţelor toxice de categoria întâi şi creează pericol cauzării de daune esenţiale pentru sănătatea populaţiei şi mediului.

Cauza penală a fost expediată în judecătoria sect.Rîşcani pentru examinare în fond, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus