Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.12.2011

Executivul a adoptat mai multe proiecte de legi ce vizează integrarea europeană

Executivul a adoptat mai multe proiecte de legi ce vizează integrarea europeană

Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat Planul naţional de armonizare a legislaţiei pentru anul 2012. Documentul a fost elaborat în scopul racordării legislaţiei Republicii Moldova la acquis-ul comunitar, obiectiv asumat în contextul negocierilor pe marginea Acordului de Asociere cu UE, a dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu UE şi lansarea negocierilor privind instituirea Zonei de Liber Schimb. Actele normative ce vor fi supuse procesului de armonizare vizează domeniile: agricultură şi aspecte fitosanitare, protecţia drepturilor consumatorului şi infrastructura calităţii, energetic, comercial, drepturile întreprinderilor, protecţia mediului înconjurător, sănătate, servicii financiare, achiziţiilor publice, protecţia concurenţei.

Prim-ministrul Vlad Filat a solicitat o monitorizare strictă a procesului de executare a angajamentelor asumate de către R. Moldova faţă de organismele europene, atenţionînd că de aceasta depinde alocarea fondurilor oferite ţării noastre de către partenerii de dezvoltare. 

Tot astăzi, a fost avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă a R. Moldova. Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim a precizat că proiectul a fost elaborat în scopul executării Programului de guvernare, în partea ce ţine de reformarea procedurii civile şi de contencios administrativ. Prezentul proiect propune amendamente privind competenţa instanţelor judecătoreşti (atribuirea competenţei de judecare a tuturor cauzelor în fond judecătorilor), participanţii la proces (în special participarea procurorilor), comunicarea actelor de procedură prin utilizarea poştei electronice, dispunerea efectuării expertizei, căile de atac a hotărîrilor judecătoreşti şi altele.
 
Guvernul a adoptat hotărîrea cu privirea la modificarea şi completarea Legii din 8 iulie 2004 privind asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie în agricultură. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a menţionat, Vasile Bumacov a menţionat că proiectul în cauză a fost elaborat în scopul optimizării şi eficientizării procesului de subvenţionare. Documentul stabileşte instituţia responsabilă de gestionarea sumelor pentru subvenţionarea asigurării riscurilor de producţie în agricultură – Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură şi oferă posibilitate tuturor companiilor de asigurare de a oferi servicii în asigurarea produselor agricole.
 
În acelaşi context, a fost aprobată decizia ce vizează suplimentarea Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli cu încă 150 mil. lei. În conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat pentru anul 2011, mărimea Fondului de subvenţionare a producătorilor este în mărime de 250 mil. lei.

Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat modificarea şi completarea Legii din 16 februarie 2007 cu privire la profilaxia infecţiei HIV/SIDA. Amendamentele propuse au drept scop reducerea vulnerabilităţii faţă de persoanele cu HIV/SIDA prin realizarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului legate de statutul HIV/SIDA şi armonizarea la standardele internaţionale şi europene în domeniul drepturilor omului.

De asemenea, Executivul a aprobat Planul naţional de acţiuni pentru ocuparea forţei de muncă pe anul 2012. Ministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga a menţionat că obiectivele de bază ale Planului sînt reducerea ratei şomajului, protecţia socială a şomerilor, susţinerea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, sporirea flexibilităţii pe piaţa muncii, creşterea nivelului salariilor pentru unele categorii de populaţie şi altele. Costurile totale necesare realizării Planului de acţiuni constituie 735,4 mil. lei.

Tot astăzi, a fost avizat pozitiv proiectul de lege cu privire la organizaţiile financiare nebancare. Proiectul de lege respectiv a fost elaborat în conformitate cu prevederile Planului de acţiuni privind implementarea Recomandărilor Comisie Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre RM şi UE şi Planului de Acţiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pe anii 2011-2014. Scopul acestuia constă în asigurarea stabilităţii financiare şi dezvoltării sectorului financiar nebancar, prevenirea riscurilor excesive în sistem, sporirea accesului la resurse financiare a persoanelor fizice şi juridice. În prezent, pe piaţa R. Moldova activează peste 50 de organizaţii de microfinanţare, iar cadrul legislativ actual nu reglementează integral  activitatea acestora.

În acelaşi context, a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii despre asociaţiile de economii şi împrumut din 21 iunie 2007. Proiectul propune noi condiţii de licenţiere a asociaţiilor de economii şi împrumut, precum şi filialele şi reprezentanţele acestora. Totodată, la propunerea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Executivul a aprobat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative ce vizează stabilirea mecanismului de gestionare a activităţii de leasing în R. Moldova, anunta serviciul de presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus