Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-12-13/rachi-e-radioactive-la-pia-a-centrala-din-chi-inau-23267.html
Data: Dec 13, 2011 (12:22)

Răchițe radioactive la Piața Centrală din Chișinău

Primăria municipiului Chişinău îndeamnă cetăţenii să dea dovadă de precauţie la procurarea pomuşoarelor de import, comercializate în Piaţa Centrală sau în jurul pieţei.

Această reacţie vine ca urmare a informaţiilor parvenite de la instituţiile responsabile ale statului, precum că răchiţelele care se vând la cea mai mare piaţă agro-alimentară din Chişinău sunt radioactive, indicele radioactivităţii depăşind de 2-3 ori norma admisibilă, lucru confirmat de laboratorul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară. Răchiţelele (клюква) sunt aduse prin contrabandă în Republica Moldova, din regiunile beloruse Breansk şi Vitebsk.

În context, Serviciul Supravegherii de Stat a Sănătăţii Publice din municipiul Chişinău, recomandă locuitorilor utilizarea produselor alimentare sigure, calitatea cărora trebuie confirmată prin certificate de calitate (sanitare), procese-verbale a rezultatelor testelor de laborator la indicii de calitate, inclusiv cu testări radiologice,  precum şi neadmiterea procurării şi consumului produselor alimentare autohtone şi de import, în special a  răchiţelelor de import, în locuri neautorizate.

Potrivit estimărilor, zilnic, la Piaţa Centrală sunt realizate aproximativ 20-30 kg de răchiţelele, informează Serviciul de presă al Primăriei.