Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.12.2011

În perioada 15-16 decembrie, Valeriu Lazăr va participa la lucrările Comisiei interguvernamentale moldo-turcă de cooperare economică, la Ankara

În perioada 15-16 decembrie, Valeriu Lazăr va participa la lucrările Comisiei interguvernamentale moldo-turcă de cooperare economică, la Ankara

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a avut o întrevedere cu Ahmet Ferit Ülker, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Turcia în Republica Moldova. Părţile au coordonat detaliile şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-turce de cooperare comercial-economică, ce se va desfăşura la Ankara pe data de 15 decembrie curent şi şi-au exprimat interesul de a stimula în continuare dezvoltarea relaţiilor comerciale bilaterale.

Pe agenda reuniunii figurează chestiuni legate de cooperarea în dezvoltarea surselor energetice regenerabile şi lansarea unor proiecte pilot de eficienţă energetică, cooperarea în domeniul aerian, al agriculturii, minier, al construcţiilor etc.

Pe 16 decembrie, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, copreşedintele Comisiei din partea Republicii Moldova, va participa la un forum economic cu agenţi economici turci, organizat în Istanbul, unde vor fi prezentate oportunităţile investiţionale şi comerciale ale Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii de astăzi, Ambasadorul Turciei, Ahmet Ferit Ülker, care-şi încheie misiunea în Republica Moldova, a mulţumit la modul general, precum şi în parte dlui Valeriu Lazăr pentru ospitalitate şi pentru efortul benefic privind conlucrarea eficientă din ultimii ani între Ministerului Economiei al Republicii Moldova cu partea turcă, fapt ce a condus la îmbunătăţirea evidentă a activităţilor cu caracter economic dintre Republica Moldova şi Republica Turcia.

În acest context, până la momentul actual între Republica Moldova şi Republica Turcia au fost semnate patru Acorduri cu caracter economic. În Republica Moldova funcţionează 225 întreprinderi cu capital turcesc. Soldul investiţiilor turceşti în R. Moldova reprezintă 1,3 % din suma totală a investiţiilor străine în RM.

Profitând de această ocazie, dl Valeriu Lazăr a mulţumit Excelenţei Sale pentru conlucrare şi aportul nemijlocit al Domnului Ambasador, pentru buna cooperare moldo-turcă, dorindu-i dlui Ahmet Ferit Ülker sănătate şi succes în activitatea de mai departe.

Potrivit Ministerului Economiei volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Turcia, în primele nouă luni ale anului 2011, a înregistrat suma de 315,2 mil. USD. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, volumul comerţului exterior s-a majorat cu 71 %, în rezultatul majorării atît a importului de mărfuri din această ţară, cît şi a exportului. După valoarea volumului schimburilor comerciale, înregistrat în perioada analizată, Turcia se situează pe locul 6 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale. Ponderea comerţului cu această ţară constituie 6 % în volumul comerţului total al Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus