Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-12-12/coodonatorii-natzionali-ai-rom-niei-shi-moldovei-pentru-implementarea-strategiei-ue-pentru-regiunea--23254.html
Data: Dec 12, 2011 (19:52)

Coodonatorii Naţionali ai României şi Moldovei pentru implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării discută la Chişinău specificul proiectelor care urmează a fi depuse

Coodonatorii Naţionali ai României şi Moldovei pentru implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), Viorel Ardeleanu, director general al Biroului SUERD, Ministerul Afacerilor Externe şi Veaceslav Guţuţui, viceministrul dezvoltării regionale  s-au întîlnit astăzi la Chişinău și au discutat participarea Republicii Moldova și a României în procesul de implementare a strategiei  și specificul proiectelor care urmează a fi depuse.

“În procesul de implementare a SUERD, au fost organizate întrevederi în acest sens, cu experții naționali pe domenii, suntem în procesul de acumulare și discutare a conceptelor de proiecte, sperăm să le dezvoltăm și credem că întrevederea de astăzi va constitui o posibilitate de preluare a experienței partenerilor români la capitolul mecanism instituționalizat, dialog cu partenerii” a comunicat Veaceslav Guțuțui în meajul de salut.

Totodată, coordonatorul național, viceministrul Guțuțui a mai adăugat că  conceptele de proiect ar trebui să țină cont de specificul landșaftului riveran al rîului Prut și integrarea acestor proiecte în cadrul macroregiunilor Dunării.


La rîndul său Viorel Ardeleanu, coordonatorul național al României a comunicat că Strategia Dunăreană pornește de la necesitățile cetățenilor și are o abordare de jos în sus. Este necesară armonizarea obiectivelor autorităților publice centrale și locale cu obiectivele strategiei, totodată participarea factorilor de decizie de la toate nivelele este foarte utilă.
“SUERD este un instrument nou și include și state ce nu sunt membre UE, dar tind spre aceasta. Scopul strategiei este dezvoltarea macroregiunii, în acest context Republica Moldova are posibilitatea să se alinieze legislației europene, dar și să-și dezvolte cooperarea cu alte state la toate nivelurile” a adăugat Viorel Ardeleanu.

La eveniment a participat Excelența Sa Marius Lazurcă, Ambasador al României la Chișinău, reprezentanții  ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Economiei, Culturii, Mediului, Educaţiei, Agenţia Turismului, Academia de Ştiinţe a Moldovei și reprezentanții instituțiilor omoloage din România, directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională, președinții de raioane, etc.

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost prezentată structura instituționalizată a celor implicați în implementarea Strategiei Dunărene în România, menționîndu-se că în România a fost instituite un Birou de implementare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, un comitet interministerial director, deasemenea un Forum Național care include reprezantanți ai diferitor sectoare (privat, APL, APC, instituții de cercetare și analiză, etc.).

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Republica Moldova gestionează împreună cu Austria domeniului nr. 9 al strategiei „Investiţii în resurse umane şi aptitudini”, iar în cadrul reuniunii cu oficialii din România vor fi identificate modalități de conectare și la alte proiecte desfășurate sub umbrela SUERD, inclusiv prin atragerea și altor țări participante pentru implementarea acestora.