Trimite e-mail | Printeaza
Social
08.12.2011

Sindicatele vor contesta la Curtea Constituţională decizia Guvernului de a modifica procedura de plată pentru incapacitate temporară de muncă

Sindicatele vor contesta la Curtea Constituţională decizia Guvernului de a modifica procedura de plată pentru incapacitate temporară de muncă

Confederaţia naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se pronunţă categoric împotriva modificărilor la Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă. În special, este vorba despre  Hotărîrea Guvernului conform căreea prima zi din concediul de boală se plăteşte de salariat, a declarat miercuri, 7 decembrie, Oleg Budza, preşedintele CNSM.

„Noi înţelegem că prin aceste acţiuni autorităţile urmăresc să reducă cheltuielile bugetare, dar nu cu acest preţ! Pentru ce a mai fost implementată medicina asigurată în Moldova?” a  subliniat Budza.

„Ne-am exprimat opinia în acest sens în repetate rânduri, însă, spre regret, Guvernul încă nu a reacţionat adecvat. De aceea, am decis să apelăm la deputaţii din Parlament pentru a face o sesizare la Curtea Constituţională privind controlul constituţionalităţii acestor modificări”, a precizat preşedintele CNSM.

Pentru a reduce cheltuielile publice pe buletinele de boală Guvernul a aprobat o hotărâre, intrată în vigoare la 1 iulie curent, potrivit căreia prima zi din concediul medical se plăteşte de salariat, a doua - de angajator, iar următoarele zile - din bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru 2012 modificările prevăd achitarea de către angajator a trei zile din concediul de boală a salariatului şi abia începând cu a patra zi costurile vor fi finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit CNSM, se estimează că în rezultatul acestor modificări în 2012 statul va economisi 72,7 milioane lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus