Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.12.2011

Vlad Filat a contrasemnat astăzi patru acorduri de finanţare din partea UE, în valoare totală de aproximativ 64 de milioane de euro

Vlad Filat a contrasemnat astăzi patru acorduri de finanţare din partea UE, în valoare totală de aproximativ 64 de milioane de euro

Prim-ministrul Vlad Filat a contrasemnat astăzi patru acorduri de  finanţare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în mărime totală de 63.8 mil. euro. La ceremonia de contrasemnare a participat şi Ambasadorul Dirk Schuebel, şef al Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova.

Vlad Filat a menţionat că evenimentul de astăzi se înscrie perfect în relaţia de colaborare ascendentă dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, pe care o avem de mai bine de doi ani.

Premierul a precizat că cele patru acorduri de finanţare reprezintă un pachet de asistenţă asupra căruia Guvernul şi Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău, precum şi experţii Comisiei Europene de la Bruxelles, au lucrat pe parcursul anului.

„Este vorba de fonduri noi în sumă totală de 63,8 milioane euro, oferite Republicii Moldova în formă nerambursabilă. Această asistenţă complimentează acordurile pe care le-am semnat anterior şi care ne permit să afirmăm că Guvernul Republicii Moldova valorifică tot potenţialul de asistenţă al Uniunii Europene pe calea integrării noastre în marea familie europeană”, a specificat Vlad Filat.

Avînd în vedere suma impunătoare şi importanţa mare a acestor acorduri, Prim-ministrul s-a referit la fiecare document în parte.

În primul rînd, Premierul a menţionat Acordul de finanţare privind Programul de suport bugetar pentru finanţarea reformei în domeniul energetic în mărime de 42,6 mil. euro. Programul are drept scop susţinerea implementării acţiunilor prevăzute în Strategia energetică a Republicii Moldova pînă în anul 2020.

„Acţiunile ce vor fi implementate au ca obiectiv sporirea eficienţei, competitivităţii şi siguranţei complexului energetic, dar, totodată, şi sporirea securităţii energetice a ţării, modernizarea infrastructurii energetice existente, îmbunătăţirea eficienţei energetice, precum şi utilizarea surselor regenerabile de energie şi integrarea pe piaţa energetică europeană”, a spus Prim-ministrul.

Vlad Filat a menţionat că Programul va contribui la aducerea cadrului legislativ şi normativ în concordanţă cu normele europene, va îmbunătăţi cadrul de politici în domeniu şi va consolida capacităţile instituţionale ale principalilor actori, iar pe de altă parte, prin intermediul Programului, vor fi implementate un şir de proiecte în domenii ca eficienţa energetică şi energia renovabilă în obiecte cu menire socială precum şcoli, gradiniţe, spitale, etc. De asemenea, va fi efectuat auditul energetic şi emise certificate de corespundere pentru circa 500 blocuri pe întreg teritoriul ţării, preponderent în Chişinău.

„Grantul va fi debursat pe parcursul a trei ani, începînd cu perioada imediat următoare, şi cu condiţia îndeplinirii criteriilor de performanţă prevăzute în matricea de politici”, a specificat Prim-ministrul.

Alt acord important semnat astăzi de către Vlad Filat se referă la suplinirea cu 5 mil. euro a Programului de suport bugetar în domeniul aprovizionării cu apă potabilă şi canalizare.

„Fondurile adiţionale, împreună cu cele alocate anterior, vor contribui la apariţia a 110 mii de noi conexiuni la apă potabilă în localităţile urbane şi rurale şi a circa 50 mii noi conexiuni la sistemul de canalizare”, a declarat Prim-ministrul.

Potrivit Premierului, cel de-al treilea Acord vizează extinderea perioadei de implementare a Programului de suport bugetar în domeniul ocrotirii sănătăţii cu încă un an, pentru a permite finalizarea unor acţiuni importante precum reconstrucţia centrului de stimulare pentru instruire medicală, dar şi atragerea investiţiilor în modernizarea Spitalului Clinic Republican. Pentru acest scop vor fi  alocate circa 4,47 mil. euro.

„Al patrulea acord contrasemnat, în valoare totală de 16,2 mil. euro, ţine de finanţarea lucrărilor de reabilitare a segmentului de drum „centura de ocolire a or. Ungheni”. Segmentul de drum propus spre reabilitare constituie 7 km şi este parte a drumului Chişinău-Ungheni-Sculeni. Lucrările sînt planificate să demareze anul viitor”, a comunicat Vlad Filat.

De asemenea, Prim-ministrul a anunţat şi despre finalizarea negocierilor pentru un nou pachet de 36 mil. euro, care va fi semnat pînă la sfîrşitul anului curent. 14 mil. euro vor fi destinate modernizării instituţiilor administraţiei publice, inclusiv consolidării capacităţilor de implementare a viitorului Acord de asociere şi pregătirea sistemului naţional către viitorul Acord de liber schimb.

„Din acest pachet de asistenţă vor fi finanţate măsuri de stimulare a încrederii între cele două maluri ale rîului Nistru (în valoare de 12 mil. euro) prin promovarea proiectelor comune în domeniul social şi dezvoltare a infrastructurii, protecţiei mediului şi susţinerii societăţii civile”, a precizat Premierul.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, Vlad Filat a mai spus că un alt proiect în mărime de 10 mil. euro, care la moment este în proces de definitivare, ţine de finanţarea justiţiei. Acest proiect precede Programul comprehensiv de suport bugetar în domeniul reformei justiţiei în mărime de circa 52 mil. euro.
Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova a mulţumit Guvernului Republicii Moldova pentru efortul depus la negocierea acordurilor care au fost contrasemnate astăzi de către Prim-ministrul, Vlad Filat.

„Asistenţa acordată de Uniunea Europeană în cadrul implementării acordurilor respective va contribui substanţial la dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a declarat Dirk Schuebel.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus