Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.12.2011

Guvernul a adoptat decizia privind crearea Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor

Guvernul a adoptat decizia privind crearea Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor

Cabinetul de Miniştri a aprobat marţi, 6 decembrie Hotărârea Guvernului privind crearea Agenţiei pentru protecţia consumatorilor, elaborat de către Ministerul Economiei.

În opinia autorilor actului normativ, instituirea Agenţiei va duce la eficientizarea activităţii statului în domeniul protecţiei consumatorilor prin utilizarea pârghiilor directe şi indirecte de supraveghere a pieţii. Totodată, un rol important asumat Agenţiei este cel de informare şi educare a consumatorilor, precum şi de stimulare a capacităţilor de autoprotecţie individuală şi asociativă a consumatorilor. Întru realizarea acestui obiectiv, unul din instrumentele de comunicare utilizate va fi crearea liniei telefonice directe, prin intermediul căreia consumatorii vor putea solicita informaţia despre acţiunile necesare a fi întreprinse în cazul încălcării drepturilor.

Agenţia va avea atribuţii de supraveghere a pieţei privind corespunderea produselor plasate pe piaţă şi a serviciilor prestate cu cerinţele prescrise, efectuarea controlului la toate etapele de producere a bunurilor sau al prestării serviciului, efectuarea controlului de stat privind respectarea normelor şi regulilor de desfăşurare a activităţilor de comerţ, efectuarea controlului metrologic a mijloacelor de măsurare şi nu în ultimul rând protecţia intereselor economice ale consumatorilor.

Noua instituţie creată va avea dreptul să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni în conformitate cu prevederile Codului contravenţional, să emită decizii de remediere, înlocuire, restituire a contravalorii produsului sau a serviciului necorespunzător, de reducere a preţului acestora, etc. Totodată, în vederea protejării drepturilor consumatorilor, Agenţia va putea emite decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Agenţia pentru protecţia consumatorilor va fi creată în baza Inspectoratului de stat pentru supravegherea pieţei, metrologie şi protecţia consumatorilor (IPSSPMPC) şi va avea un efectiv-limită de 78 de persoane, inclusiv în regiunile de Nord şi Sud a ţării. Crearea Agenţiei va fi finanţată din bugetul stat în mărimea finanţării pentru (IPSSPMPC).

Potrivit Ministerului Economiei, după crearea Agenţiei, la 1 ianuarie 2012, vor intra în vigoare şi o serie de prevederi legale privind protecţia drepturilor consumatorilor, aprobate anterior.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus