Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-12-05/int-lnire-sarkozymerkel-decisiva-pentru-viitorul-monedei-unice-23169.html
Data: Dec 5, 2011 (10:25)

Întâlnire Sarkozy-Merkel, decisivă pentru viitorul monedei unice

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, se întâlneşte luni cu cancelarul german, Angela Merkel, cu prilejul unui dejun de lucru la Palatul Elysée, deschizând o nouă săptămână plină de pericole pentru zona euro, ai cărei lideri caută în continuare să stingă incendiul provocat de criza datoriilor, comentează AFP.

Potrivit şefului statului francez, Parisul şi Berlinul vor face 'propuneri' pentru 'a garanta viitorul Europei', ameninţată cu prăbuşirea. Nicio informaţie nu a fost furnizată în legătură cu un eventual briefing de presă comun.

Cei doi lideri se vor reîntâlni la sfârşitul săptămânii, la Bruxelles, cu ceilalţi şefi de state şi de guvern din Uniunea Europeană. Summitul debutează vineri, dar este foarte posibil să se întindă pe toată durata week-endului.

O altă ocazie de a discuta li se va oferi joi, când la Marsilia are loc reuniunea Partidului Popular European (PPE) şi la care vor participa amândoi.

'Europa nu mai este o opţiune, este o necesitate. Dar criza a devăluit slăbiciuni şi contradicţii. Ea trebuie regândită, trebuie refondată', declara joi la Toulon preşedintele Sarkozy.

A doua zi, în plenul Bundestagului, Angela Merkel făcea cunoscută intenţia sa de a modifica tratatele europene pentru a reforma zona euro şi a o transforma într-o veritabilă uniune bugetară.

Dacă cei doi lideri sunt de acord asupra obiectivului, şi anume 'refondarea' Uniunii Europene, trecând printr-o revizuire a tratatelor şi o disciplină bugetară întărită, ei nu reuşesc să ajungă la o înţelegere definitivă în privinţa modalităţilor de a se atinge scopul dorit în comun.

Sarkozy, iniţial adversar al ideii modificării tratatelor, s-a alăturat în cele din urmă acestei doleanţe a Germaniei.

Parisul se arată în prezent favorabil unui tratat 'mai intruziv' care să faciliteze sancţionarea statelor considerate laxiste şi să ofere autorităţilor europene mai multe mijloace de supraveghere a bugetelor naţionale.

În schimb, Sarkozy aşteaptă de la Berlin un plus de solidaritate europeană, cum ar fi posibilitatea pentru Banca Centrală Europeană de a răscumpăra datoria ţărilor celor mai fragile din Uniune. Sau o punere în comun a datoriilor acestor membri, cu alte cuvinte crearea de eurobonduri. Nici nu se pune problema, i-a replicat Angela Merkel.

Inflexibilitatea şefei guvernului de la Berlin începe să fie criticată chiar în Germania, unde fostul cancelar Helmut Schmidt o acuză că îşi izolează ţara, scrie AGERPRES.