Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.12.2011

Consumul de gaze naturale s-a redus în medie cu 2%

Consumul de gaze naturale s-a redus în medie cu 2%

În 9 luni ale acestui an, consumul de gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană, s-a micşorat în medie cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a constituit 701,9 milioane de metri cubi, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind monitorizarea acestui segment al pieţei energetice.

Populaţia a consumat 222 de milioane de metri cubi, cu 3,9% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un consum mai redus s-a înregistrat şi în cazul întreprinderilor din sectorul energetic  - 281 de milioane de metri cubi sau cu 4,6% mai puţin, informează Serviciul de presă al ANRE.

Pe de altă parte, instituţiile bugetare şi agenţii economici şi-au majorat consumul de gaze naturale. Instituţile bugetare au consumat în total 34,4 milioane de metri cubi (+6,7%), iar agenţii economici – 164,5 milioane de metri cubi ( +4,2%).

În structura consumului de gaze, cea mai mare cotă, de 40%, a revenit întreprinderilor din sectorul energetic. Agenţilor economici le-a revenit 23,5%, consumatorilor casnici – 31%, iar instituţiilor bugetare – 4,9%.

Gazul natural consumat în 9 luni ale acestui an a costat 3,3 miliarde de lei, cu 21,3% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Această creştere a fost determinată de majorarea preţului de achiziţie a gazelor naturale. În perioada de raport preţul mediu de achiziţie a gazelor a crescut, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 23,7% - de la 3.832 de lei la 4.739 de lei pentru 1000 de metri cubi.

Raportul ANRE privind evoluţia pieţei gazelor naturale în 9 luni 2011 poate fi văzut pe site-ul ANRE -  www,anre.md, la  rubrica “Monitorizarea pieţei”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus