Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.12.2011

Thomas Mirow: În ultimii doi ani, volumul investiţiilor BERD în Republica Moldova a atins nivelul de aproximativ 100 mil. de euro pe an

Thomas Mirow: În ultimii doi ani, volumul investiţiilor BERD în Republica Moldova a atins nivelul de aproximativ 100 mil. de euro pe an

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, după care cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă comună. Thomas Mirow a apreciat înalt colaborarea BERD cu Republica Moldova, menţionînd că această colaborare durează mulţi ani. „În ultimii doi ani, volumul investiţiilor BERD în Republica Moldova a atins nivelul de aproximativ 100 mil. de euro pe an. Dorim să menţinem aceeaşi poziţie şi în perioada ce urmează”, a declarat oficialul.

Preşedintele BERD a mai declarat că instituţia pe care o conduce doreşte să aibă un rol de asistenţă în ce priveşte apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

„Vom face acest lucru prin continuarea şi aprofundarea finanţărilor care vor merge  spre dezvoltarea domeniilor prioritare cum ar fi: IMM-uri, eficienţa energetică şi dezvoltarea pieţelor financiare din Republica Moldova”, a precizat Thomas Mirow.
Preşedintele BERD a opinat că, dincolo de asistenţa financiară, dialogul de politici este de asemenea de ajutor pentru Republica Moldova, precizînd că acest dialog vizează acţiuni concrete şi expertiză pe aspecte ce ţin de mediul juridic şi consultanţă cu referire la domeniul financiar şi mediul de afaceri din Republica Moldova.

Prim-ministrul a salutat prezenţa lui Thomas Mirow la Chişinău, menţionînd importanţa activităţii BERD în Republica Moldova.
„Anul viitor, pe data de 5 mai, se vor împlini 20 de ani de cînd Republica Moldova a devenit membru al BERD. Pe parcursul acestei perioade, au fost semnate şi implementate 84 de proiecte cu o valoare totală de circa 594 milioane de euro, iar portofoliul de investiţii total, fiind estimat inclusiv proiectele aflate în derulare, depăşeşte 1 miliard de euro”, a specificat Prim-ministrul.
Vlad Filat a menţionat că toate proiectele desfăşurate cu suportul BERD au fost de succes şi au contribuit substanţial la dezvoltarea economiei Republicii Moldova.

„Discuţiile pe care le-am avut astăzi demonstrează perspectiva relaţiilor dintre BERD şi Republica Moldova pe viitor, iar domeniile în care urmează să cooperăm în continuare sînt deosebit de importante şi vizează energetica, conservarea energiei, agricultura, sistemul bancar etc.”, a precizat Prim-ministrul.

Vlad Filat a apreciat faptul că BERD şi-a extins activitatea sa în Republica Moldova, prin lansarea de proiecte în parteneriat cu autorităţile publice locale. În context, Premierul a menţionat proiectul de finanţare privind transportul public din capitală şi la cel care vizează infrastructura drumurilor din oraşul Chişinău.

„Am discutat despre posibilitatea lansării unor noi proiecte similare şi în alte localităţi ale ţării”, a declarat Prim-ministrul, menţionînd în context importanţa administrării eficiente a proiectelor respective, se arată vineri într-un comunicat de presă al Executivului..

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus