Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.12.2011

11,7 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii stradale în Chişinău

11,7 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii stradale în Chişinău

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sprijină în continuare modernizarea infrastructurii de transport din Republica Moldova prin intermediul unui împrumut de 11,7 milioane de euro, acordat municipiului Chişinău pentru a co-finanţa modernizarea, atât de necesară, a reţelei rutiere din capitala ţării, se arată vineri într-un comunicat de presă..

Ca rezultat al întreţinerii nesatisfăcătoare şi lipsei severe de investiţii în ultimii douăzeci de ani, infrastructura stradală din Chişinău este într-o stare precară. Creşterea numărului deţinătorilor de autovehicule, complementată de lipsa unor reglemntări pentru parcări a pus presiuni suplimentare asupra congestiei de trafic şi siguranţei rutiere în oraş.

Finanţarea BERD, care urmează să fie aprobată de consiliul municipal Chişinău, va fi utilizată pentru reabilitarea străzilor principale din centrul oraşului,  renovarea stratului de asfalt şi a pavajului, contrucţia de noi zone pietonale centrale, modernizarea infrastructurii de canalizare pluvială şi a iluminatului stradal.

Proiectul de asemenea include crearea de locuri de parcare stradală, care vor fi utilizate în cadrul unei noi scheme de percepere a taxei de parcare stradală. Conceptul de parcare se elaborează din contul unui grant adiţional oferit de BERD.

Pachetul de finanţare BERD include un împrumut de 10,3 milioane de euro din sursele proprii ale Băncii şi o tranşă de 1,4 milioane de euro oferită de Fondul Special de Energie Verde, administrat de BERD. În plus, Banca Europeană de Investiţii (BEI) examinează posibilitatea acordării unui împrumut paralel în mărime de 10,3 milioane de euro pentru proiect.

„Acesta este un proiect important pentru Republica Moldova şi capitala sa. Suntem bucuroşi să sprijinim în continuare municipiul Chişinău în modernizarea infrastructurii de transport a oraşului. Acest proiect va permite îmbunătăţirea siguranţei traficului rutier din Chişinău şi va crea locuri de parcare suplimentare, atât de necesare pentru oraş. În plus, aceasta investiţie va contribui la sporirea rolului acordat sectorului privat prin intermediul tenderelor pentru gestionarea parcărilor stradale şi pentru realizarea lucrărilor de reabilitare şi întreţinere a drumurilor", a declarat Thomas Mirow, preşedintele BERD.

În 2010, BERD a oferit un împrumut de 5 milioane de euro municipiului Chişinău pentru a co-finanţa achiziţionarea a 102 troleibuze noi, moderne, fapt care a dus la îmbunătăţirea considerabilă a serviciilor de transport public în capitala Republicii Moldova. Proiectul a fost co-finanţat de BEI şi Facilitatea de investiţii pentru vecinătate a Uniunii Europene.

De la începutul activităţii sale în Republica Moldova, BERD a investit circa 600 de milioane de euro în diverse sectoare ale economiei, mobilizând suplimentar investiţii de peste 430 de milioane de euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus