Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.12.2011

Întrevederea ministrului Iurie Leancă cu raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Întrevederea ministrului Iurie Leancă cu raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Perspectiva încheierii etapei de monitorizare de către Consiliul Europei (CoE) şi situaţia politică din Republica Moldova - au fost două dintre cele mai importante subiecte discutate de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, în cadrul întrevederii sale, astăzi 1 decembrie, cu raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru R. Moldova, Lise Christoffersen şi Piotr Wach. Oficialii europeni se află, în perioada 28 noiembrie - 1 decembrie, într-o vizită de documentare, fiind a doua în ţara noastră pe parcursul anului curent (anterior, 21-24 martie 2011).

Iurie Leancă a mulţumit raportorilor pentru interesul cu care APCE urmăreşte evoluţiile din ţara noastră, precizând că orice contribuţie sau spirjin al Consiliului Europei este important pentru promovarea şi realizarea reformelor. “Este esenţial cum priviţi Republica Moldova, dar vă asigur că ţara noastră se mişcă doar înainte”, a spus ministrul, adăugâng că, în pofida crizei politice, Guvernul RM acţionează în vederea asigurării stabilităţii în ţară. Iurie Leancă a mai delcarat că Executivul va ţine cont în continuare de expertiza şi recomandările Consiliului Europei pentru depăşirea problemelor existente. Totodată, ministrul de Externe a reiterat dorinţa ţării noastre de a conveni asupra unei „foi de parcurs” cu acţiuni şi termeni concreţi, care să ofere o perspectivă clară R. Moldova privind trecerea la etapa post-monitorizare, iar ulterior la perspectiva încheierii acestui proces.

Potrivit MAEIE, raportorii europeni au apreciat, la rândul lor, iniţiativele R. Moldova în procesul de colaborare cu Consiliul Europei, calificând Planul de Acţiuni al RM privind onorarea angajamentelor sale faţă de CoE drept unul ambiţios. În acest context, delegaţia APCE şi-a exprimat disponibilitatea de a susţine eforturile autorităţilor RM în realizarea acestui plan.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus