Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-11-30/un-grup-de-lucru-mixt-va-elabora-regulile-pentru-liberalizarea-sectorului-electroenergetic-in-moldov-23123.html
Data: Nov 30, 2011 (20:30)

Un grup de lucru mixt va elabora regulile pentru liberalizarea sectorului electroenergetic în Moldova

Perspectivele liberalizării sectorului electroenergetic din Moldova au fost discutate în cadrul unei întrevederi a viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, cu reprezentanţi ai companiei Gas Natural Fenosa, în frunte cu preşedintele Consiliului întreprinderii, Julio Agudo.

Potrivit Ministerului Economiei, părţile au convenit să creeze un grup de lucru pentru a discuta separarea companiilor de furnizare şi de distribuţie a energiei electrice către luna aprilie 2012, conform angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Comunităţii energetice şi directivelor Uniunii Europene ce fac parte din Pachetul energetic II.

În acelaşi context, ministrul Economiei a informat că urmează a fi operate modificări la Legea energiei electrice, pentru a introduce prevederi legate de securitatea furnizării energiei, în special în partea ce ţine de monitorizarea şi supravegherea pieţei.

Valeriu Lazăr a cerut companiei Gas Natural Fenosa să delege reprezentanţii săi într-un grup de lucru special pentru a înlătura carenţele relevate de studiul Băncii Mondiale „Doing business 2012”. Potrivit acestui document, Moldova se află în partea jos a clasamentului privind accesul la electricitate, indicator introdus în premieră în anul curent.

Reprezentanţii Gas Natural Fenosa au invitat specialiştii Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică într-o vizită de studiu în Spania, care este una dintre ţările cu cea mai înaltă cotă a energiei regenerabile în balanţa energetică. Specialiştii Ministerului ar urma să se documenteze privind funcţionarea operatorului de sistem,  agenţia de reglementare în energetică şi piaţa energetică.