Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.11.2011

Combaterea contrabandei cu substanţe nucleare, discutată la MAEIE

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, s-a întâlnit pe data 28 noiembrie 2011 cu Asistentul adjunct al Secretarului american de Stat al Biroului pentru Securitate Internaţională şi Neproliferare, Simon Limage.

Cei doi oficiali au abordat o serie de subiecte, printre care combaterea traficului ilicit de substanţe nucleare, extinderea cooperării bilaterale în acest domeniu, implementarea Planului Comun de Acţiuni cu privire la contrabanda nucleara, semnat în iulie 2011. De asemenea, asigurarea serviciilor specializate ale RM cu echipament mobil de detectare a radiaţiei şi de supraveghere (în special la frontieră), precum şi alte tipuri de asistenţă, inclusiv instruirea personalului – a fost una dintre temele discutate de Andrei Popov şi Simon Limage.

Părţile au căzut de acord asupra necesităţii unei mai bune cooperări cu partenerii regionali în ceea ce priveşte schimbul de informaţii operative pe marginea cazurilor de trafic nuclear, iar drept exemplu a fost adusă cooperarea eficientă, la acest capitol, între serviciile de frontieră ale R. Moldova şi României. Totodată, partea americană a fost informată despre faptul că R. Moldova a  lansat procedurile interne necesare pentru semnarea şi ratificarea Protocolului adiţional la Acordul privind aplicarea garanţiilor şi despre perspectiva organizării la Chişinău, în 2012, a unor seminare în domeniul neproliferării materialelor nucleare.

Potrivit MAEIE, delegaţia americană se află într-o vizită în R. Moldova, în perioada 28-30 noiembrie. În cadrul acesteia, oficialii străini au întrevederi cu responsabili din cadrul instituţiilor de resort, precum şi participă la o masă rotundă privind cele mai bune practici de cotracarare a contrabandei nucleare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus