Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.11.2011

CET-1, CET-2 si Termocom fuzioneaza intr-o singura intreprindere

CET-1, CET-2 si Termocom fuzioneaza intr-o singura intreprindere

Membrii Cabinetului de Miniştri au aprobat o hotărîre cu privire la restructurarea corporativă, instituţională şi financiară al sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din mun. Chişinău. Documentul include Conceptul de restructurare al sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din capitală şi Planul de acţiuni.

Acestea conţin un set de măsuri ce ţin de perfecţionarea cadrului legal, reforma corporativă şi instituţională a sistemului de termoficare prin fuziunea întreprinderilor S.A. “CET-1”, S.A. “CET-2” şi S.A. “Termocom”, reforma financiară, inclusiv prin reglementarea datoriilor existente, eficientizarea funcţionării din punct de vedere tehnic şi tehnologic etc.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a specificat că gradul de uzură al utilajelor aflate în posesia companiei furnizoare de agent termic este de 80%, nivelul de necolectare al plăţilor pentru serviciile prestate fiind de 50-60%, iar pierderile în reţea de 22%.

Actualmente, datoriile istorice faţă de creditori ale S.A. “Termocom”, acumulate pînă în anul 2002 şi îngheţate, constituie cca 1 mlrd. lei. Pe parcursul anilor 2002-2009 întreprinderea a mai acumulat suplimentar datorii de peste 1,5 mlrd. lei, cauzate în mare parte de neajustarea tarifului pentru energia termică.

Datele preliminare în eventualitatea creării noii întreprinderii demonstrează solvabilitatea companiei şi posibilitatea atrageri investiţiilor în scopul modernizării sectorului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus