Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.11.2011

În anul 2012 Chişinăul va găzdui cel de-al III – lea Forum European de Cooperare Transfrontalieră pentru o Europă liberă

În anul 2012 Chişinăul va găzdui cel de-al III – lea  Forum European de Cooperare Transfrontalieră pentru o Europă liberă. Decizia a fost luată săptămîna trecută în or. Elblag, Polonia, unde s-a desfăşurat ediţia din acest an a forumului.
La eveniment Republica Moldova a fost reprezentată de viceministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Veaceslav Guţuţui şi şeful Direcţiei politică şi cooperare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Igor Malai. Forumul s-a desfăşurat într-o zonă transfrontalieră, în două oraşe diferite din ţări cu statut diferit(17 noiembrie - în or. Kaliningrad, Federaţia Rusă şi 18 noiembrie - Elblag, Polonia), anume pentru a facilita şi dezvolta schimbul de experienţă internaţională în domeniul cooperării transfrontaliere.

Viceministrul Veaceslav Guţuţui a comunicat că la reuniune au participat circa 100 de reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi ONG-uri din 15 ţări ale Europei Centrale şi de Est. De asemenea, acesta a mai adăugat că evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Stabilitate şi Dezvoltare din Praga, Republica Cehia, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei în colaborare cu administraţia regiunii Kaliningrad, Federaţia Rusă. Scopul Forului fiind promovarea dialogului interactiv care ar facilita libera circulaţie a cetăţenilor din regiunile de frontieră interstatale, încurajarea finanţării activităţilor de colaborare transfrontalieră, precum şi întărirea capacităţilor administraţiilor publice locale, businessului şi a ONG-urilor pentru participare la cooperare.

În cadrul forumului, viceministrul moldovean a menţionat importanţa cooperării transfrontaliere pentru Republica Moldova, concomitent, a prezentat activitatea ţării noastre în programele de cooperare transfrontalieră şi în cadrul Eurregiunilor Prutul de Sus, Siret-Prut-Nistru şi Dunărea de Jos, precum şi a specificat necesitatea constituirii euroregiunii Nistru.

Organizatorii şi colegii din ţările partenere au apreciat înalt participarea reprezentanţilor Republicii Moldova la eveniment şi şi-au au expus disponibilitatea de aprofundare a relaţiilor de colaborare cu ţara noastră, precum şi au decis ca următoarea ediţie a forumului să se desfăşoare la Chişinău.

Potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Constructiilor din Moldova, Guvernele celor 15 ţări din Europa de Est-participante la procesul au adoptat o declaraţie către instituţiile europene, prin care se solicită accelerarea şi coordonarea eforturilor comune focusate spre sporirea managementului transfrontalier care va spori şi va accelera posibilitatea de traversare a frontierelor de către persoane şi bunuri; consolidarea diferitor forme de cooperare transfrontalieră; suportul la crearea unui spaţiu informaţional comun al ţărilor UE cu vecinii din estul Europei, care va facilita schimbul de date statistice în vederea stabilirii indicatorilor de măsurare  a cooperării transfrontaliere, precum şi utilizarea oportunităţii de planificare a procesului bugetar al ţărilor membre UE pentru sporirea  finanţării cooperării în acest domeniu.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus