Trimite e-mail | Printeaza
Externe
23.11.2011

Teodor Baconschi îşi exprimă regretul pentru menţinerea de către Londra a restricţiilor pentru muncitorii români

Teodor Baconschi îşi exprimă regretul pentru menţinerea de către Londra a restricţiilor pentru muncitorii români

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, îşi exprimă regretul faţă de decizia guvernului britanic de a menţine restricţiile privind accesul lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa locală a forţei de muncă până la sfârşitul anului 2013, informează un comunicat de presă transmis miercuri de MAE.

De asemenea, MAE subliniază faptul că statele care menţin restricţii pe perioada 2012 - 2013 o pot face doar în cazul în care se produc sau există riscul să se producă perturbări grave pe piaţa forţei de muncă din respectivul stat membru.

Totodată, MAE reiterează faptul că, potrivit recentului raport al Comisiei Europene, libera circulaţie a lucrătorilor nu creează turbulenţe pe pieţele forţei de muncă, ci, dimpotrivă, contribuie la creşterea economică a statelor membre care şi-au deschis piaţa muncii.

Raportul Comisiei Europene arată că efectul liberalizării circulaţiei forţei de muncă a cetăţenilor români şi bulgari în statele care au acceptat aceasta este unul pozitiv pentru economiile statelor membre gazdă. Urmare evaluării sale, Comisia Europeană subliniază că restricţionarea libertăţii de mişcare a lucrătorilor nu reprezintă răspunsul pentru rata înaltă a şomajului în Europa, evidenţiază comunicatul MAE.


Libera circulaţie a forţei de muncă reprezintă un principiu fundamental al Pieţei Unice, garantat prin tratatele Uniunii Europene, iar cetăţenii români, în calitate de cetăţeni europeni, trebuie să se bucure de acest drept în toate statele membre cât mai curând posibil. Menţinerea restricţiilor contravine în acelaşi timp obiectivului comun pe care România  şi Marea Britanie îl promovează în UE, pentru realizarea unei pieţe interne fără bariere, se mai afirmă în comunicatul MAE.

Restricţiile de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari se extind până la sfârşitul anului 2013, a anunţat miercuri ministrul britanic al imigraţiei, Damian Green, potrivit unui comunicat de presă difuzat de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

Drept urmare, cetăţenii români şi bulgari care intenţionează să muncească în Marea Britanie vor trebui, ca şi până acum, să obţină în prealabil un permis de muncă de la Agenţia britanică pentru Frontieră (UK Border Agency).


'Prin menţinerea restricţiilor dorim să ne asigurăm că migraţia aduce beneficii Regatului Unit şi nu are un impact negativ asupra pieţei britanice a muncii. Guvernul reformează radical sistemul de imigraţie; a anunţat deja plafonul anual pentru vize de muncă şi noi reguli stricte pentru studenţi, astfel încât migraţia netă să fie redusă de la sute de mii la zeci de mii. Comitetul de Consiliere privind Migraţia (Migration Advisory Committee - MAC) a explicat foarte clar de ce este necesară extinderea restricţiilor deja existente pentru români şi bulgari. De asemenea, guvernul a specificat că va impune controale în ceea ce priveşte accesul la piaţa britanică a muncii pentru cetăţenii tuturor eventualelor noi state membre ale Uniunii Europe', a declarat ministrul Green.

Un raport recent al organismului independent Comitetul de Consiliere privind Migraţia (Migration Advisory Committee - MAC) a analizat impactul pe care eliminarea restricţiilor l-ar avea asupra pieţei britanice a muncii. Concluzia raportului a fost că ridicarea restricţiilor actuale ar conduce la creşterea numărului de români şi bulgari care vin la muncă în Marea Britanie. Acest lucru ar fi valabil în special în sectoarele unde se caută forţă de muncă necalificată şi unde există un risc mai mare ca muncitorii rezidenţi şi salariile să fie afectate.

La 31 decembrie 2011 expiră cea de-a doua perioadă tranzitorie în care, conform Protocolului la Acordul de aderare a României şi Bulgariei la UE, statele membre UE pot restricţiona accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii celor două ţări. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2014, circulaţia lucrătorilor români în spaţiul UE urmează a fi liberalizată necondiţionat. În prezent, 11 ţări aplică măsuri tranzitorii:Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg,  Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania, potrivit Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus