Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-11-22/octavian-calm-c-va-cere-includerea-moldovei-in-unele-proiecte-shi-studii-ulterioare-ale-cefta-23006.html
Data: Nov 22, 2011 (19:26)

Octavian Calmâc va cere includerea Moldovei în unele proiecte şi studii ulterioare ale CEFTA

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc va participa miercuri, 23 noiembrie 2011, la şedinţa Comitetului Mixt al Acordului European de Comerţ Liber (CEFTA, Central European Free Trade Agreement). Şedinţa va avea loc la Paris, în cadrul evenimentului „CEFTA Week” organizat în scopul promovării cooperării regionale a ţărilor membre ale Acordului.

Octavian Calmâc va susţine un discurs în cadrul căreia va informa auditoriu cu succesele realizate de către Republica Moldova în procesul de negociere a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum şi implementarea recomandărilor Comisiei Europene privind iniţierea negocierilor de instituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Reamintim, că Republica Moldova speră să iniţieze negocierile privind ZLSAC la începutul anului 2012.

Potrivit Ministerului Economiei, unul din subiectele importante ce vor fi puse în discuţie de către Octavian Calmâc în cadrul reuniunii va fi includerea Republicii Moldova în unele proiecte şi studii ulterioare ale CEFTA. Cu părere de rău ţara noastră a fost omisă dintr-un şir de proiecte ce au fost deja elaborate de către CEFTA, în aşa domenii precum barierele în cadrul comerţului cu servicii şi infrastructura calităţii.

Totodată, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc va lansa la şedinţa Comitetului Mixt invitaţia de participare la Forumul Economic a ţărilor CEFTA, care va avea loc la Chişinău în mai 2012. Reamintim, că Ministerul Economiei organizează Forumul în scopul promovării exportului în regiune, majorarea comerţului cu mărfuri şi servicii, cooperarea dintre autorităţile vamale CEFTA în domeniul originii de mărfuri, ajustarea tarifelor vamale în favoarea comerţului regional şi nu în ultimul rând îmbunătăţirea imaginii ţării peste hotare.