Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.11.2011

Declarația comună, semnată de Vlad Filat și Igor Smirnov

La 21 noiembrie 2011, în oraşul Bender, la sediul Misiunii OSCE a avut loc o întîlnire a delegaţiilor conduse de Prim-ministrul Republicii Moldova V. Filat şi liderul de la Tiraspol I. Smirnov. În contextul deciziei luate la Moscova, la 22 septembrie curent, privind reluarea oficială a activităţii „Conferinţei permanente pentru problemele politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană” în formatul „5+2”, au fost discutate planurile de organizare a procesului de negocieri pe termen scurt, precum şi alte probleme care prezintă interes. În cadrul întîlnirii s-a ajuns la următoarele înţelegeri:

 

1.          Prima întîlnire oficială a „Conferinţei permanente...” în formatul „5+2” se va desfăşura la Vilnius în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie curent, iar activitatea ulterioară a acesteia se va desfăşura pe baze regulate,  negocierile fiind purtate în mod constructiv şi consecvent.

2.          Exprimîndu-şi îngrijorarea în legătură cu înrăutăţirea, în ultima perioadă, a situaţiei din Zona de Securitate, părţile au confirmat disponibilitatea de a reglementa situaţia creată în strictă corespundere cu documentele existente şi deciziile Comisiei Unificate de Control. În continuare părţile se vor abţine de la orice acţiuni capabile să destabilizeze situaţia în Zona de Securitate şi vor contribui la eliminarea barierelor existente în calea circulaţiei libere a persoanelor, a mărfurilor şi a serviciilor.

3.          Va continua activitatea privind reluarea în măsură deplină a transportului feroviar de pasageri şi mărfuri, fiind salutată consultanţa oferită de Misiunea EUBAM. În acest context nu se exclude posibilitatea de a crea grupuri de experţi (grupuri de lucru) privind problemele vamale.

4.          Evidenţiind necesitatea restabilirii canalelor de legătură între cele două maluri ale Nistrului, se vor organiza întîlniri la nivel de experţi pentru elaborarea propunerilor privind soluţionarea problemelor în sfera legăturii telefonice (staţionare şi mobile) şi poştale, precum şi privind utilizarea frecvenţelor radio.

5.          Va fi impulsionată activitatea grupurilor de experţi (grupurilor de lucru) privind măsurile de consolidare a încrederii şi dezvoltarea relaţiilor reciproce în baza Regulamentului aprobat la 9 septembrie 2011 în cadrul întîlnirii din oraşul Bad Reichenhall (Germania). Va fi examinată oportunitatea creării de noi grupuri de experţi (grupuri de lucru).

6.          În scopul asigurării luptei cu criminalitatea şi infracţionalitatea, vor fi stabilite relaţii constructive între organele de drept, inclusiv în cadrul grupurilor de experţi (grupurilor de lucru) privind problemele activităţii de asigurare a ordinii de drept.

7.          Confirmînd importanţa acţiunilor de consolidare a încrederii şi de dezvoltare a relaţiilor reciproce, va continua activitatea în cadrul grupurilor de experţi (grupurilor de lucru) privind problemele economice, concentrînd atenţia, la această etapă, asupra anumitor aspecte din domeniul statisticii, metodologiei macroeconomice, precum şi asupra posibilităţii de utilizare a preferinţelor în cadrul diverselor regimuri de comerţ liber.

 

 

Vladimir Filat                                                           Igor Smirnov

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus