Trimite e-mail | Printeaza
IT
18.11.2011

Creşte numărul sesizărilor privind falsificarea profilurilor de pe reţelele de socializare

Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale informează că în ultimul timp instituţia este tot mai des sesizată despre falsificarea profilurilor personale de pe reţelele de socializare:

-          http://www.facebook.com/,

-          http://odnoklassniki.ru/,

-          http://my.mail.ru/,

-          http://www.youtube.com/,

-          http://www.myspace.com/,

-          http://photobucket.com/,

-          http://www.wetpaint.com/,

-          http://hi5.com/,

-          http://www.singlespleasures.com/,

-          http://www.neogen.ro/,

-          http://www.trilulilu.ro/, ş. a.,

Prin urmare, de la începutul acestui an, pe adresa Procuraturii Generale au parvenit 29 de plîngeri de la persoane care invocă plasarea contentului pornografic, denigrator, indecent, a datelor cu caracter personal, corespondenţei străine, şi nu în ultimul rînd – declară că li se încalcă dreptul de autor şi cele conexe.

În baza acestor petiţii, Procuratura Generală a pornit 16 proceduri contravenţionale şi 13 cauze penale.

Deoarece domeniile şi web-serverele respectivelor reţelele de socializare se află pe teritoriul altor state, Procuratura Generală efectuează multiple adresări organelor competente din România, Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă, etc pentru a obţine datele necesare stabilirii contravenienţilor şi infractorilor, care de cele mai multe ori se dovedesc a fi minori sau adolescenţi.

În cazul identificării şi stabilirii vinovăţiei acestora, le vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale sau pedepse penale prevăzute de Codul penal sau cel contravenţional. Legislaţia naţională însă este destul de severă în privinţa protecţiei datelor personale.

În lumea tehnologiilor informaţionale, păstrarea confidenţialităţii informaţiilor personale a devenit un lucru tot mai greu. Diferite reţele de socializare, sunt o pradă uşoară pentru infractorii cibernetici, fiind deseori atacate de hackeri. Armele răufăcătorilor virtuali: malware - softuri create pentru a se infiltra în computere private fără acordul sau ştiinţa proprietarilor, phishing - infracţiune care urmăreşte obţinerea, prin înşelăciune electronică, a parolelor sau a numelor de identificare de la diverşi clienţi ai unor bănci, spam - mesaje nedorite.

Orice site poate deveni ţinta hackerilor. Obiectivul infractorilor cibernetici nu este atât instalarea unui virus pentru destabilizarea unui aparat, ci se caută introducerea unui mic program invizibil care să le permită că culeagă informaţii confidenţiale pe care să le folosească apoi în scop propriu.

Utilizatorii şi reţelele de socializare favorizează deschiderea profilelor on-line a unor persoane care nu sunt înregistrate ca utilizatori. Ei folosesc datele personale ale unor oameni pentru a le crea cîte un profil în aceste reţele de socializare. Acest lucru se întîmplă chiar daca indivizii respectivi nu au oferit ei informaţiile. Este bine de ştiut, totuşi, că multe site-uri adună şi distribuie informaţii privitoare la oameni, fără a le cere acordul.

Cu un potenţial de 800 de milioane de utilizatori reţeaua de socializare Facebook este considerată cea mai mare dar tot ea este şi campionul la critici cînd este vorba de securitatea utilizatorilor, precum că nu ar proteja intimitatea celor care o folosesc, că nu apăra datele personale ale utilizatorilor minori, că ar folosi într-un mod neacceptabil reclamele care apar pe site sau că ar viola drepturile de autor.

În virtutea celor menţionate, Procuratura Generală face apel către societate să participe şi să contribuie la prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice în Republica Moldova.

Astfel, în cazul în care dispuneţi de date referitor la săvârşirea unei infracţiuni informatice, inclusiv despre falsificarea profilurilor pe reţelele de socializare să înştiinţaţi procurorii prin depunerea unei plîngeri sau a unui denunţ (inclusiv anonim) la sediul secţiei specializate din cadrul Procuraturii Generale, str. Mitropolit Bănulescu Bodoni 26, din mun. Chişinău sau să apelaţi numărul de telefon

22-34-54.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus