Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.11.2011

Curtea Constituţională a decis că Banca Naţională a retras legal licenţa Investprivatbank

În comunicatul Bancii Naţionale a Moldovei se menţionează: "La 15 noiembrie 2011 Curtea Constituţională a recunoscut ca fiind constituţionale articolele 38 alin.(3), (7) şi 3812 alin.(2) din Legea nr.550-XIII din 21 iulie 1995 a instituţiilor financiare. În acelaşi timp, Curtea a sistat procesul pentru controlul constituţionalităţii articolului 38 alin.(6) din aceeaşi lege.

Banca Naţională a Moldovei participă în calitate de pârât în procesele de judecată intentate de către acţionarii BC „Investprivatbank” SA în proces de lichidare.  Reclamanţii sunt 26 persoane fizice şi societăţile comerciale Tabor Projects Limited, Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited, Centar Trading SA, SC PSV Company SA, ale căror revendicări principale sunt  anularea Ordonanţei BNM „Cu privire la retragerea licenţei BC „Investprivatbank” SA şi numirea lichidatorului” din 19.06.2009, şi dispunerea achitării în folosul acestora a sumei totale de 45 milioane euro şi 228 milioane lei moldoveneşti.  Cauza se află pe rolul Curţii Supreme de Justiţie care, la 18 mai 2011,  a depus o sesizare la Curtea Constituţională privind controlul constituţionalităţii articolelor 38 alin.(3), (6), (7) şi 3812 alin.(2) din Legea nr. 550-XIII din 21 iulie 1995 a instituţiilor financiare. La 15 noiembrie 2011 Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Curtea Supremă de Justiţie.

Banca Naţională a Moldovei consideră că această hotărâre reiterează  desfăşurarea activităţii Băncii Naţionale a Moldovei în spiritul respectului faţă de prevederile constituţionale şi, implicit, faţă de drepturile omului.

Examinarea cauzei va fi reluată în Curtea Supremă de Justiţie. Banca Naţională a Moldovei, în calitatea sa de autoritate mandatată de a menţine stabilitatea financiară şi de a asigura protejarea drepturilor deponenţilor, va promova cu diligenţă aceste deziderate şi în cadrul acestui proces de judecată, întru asigurarea respectării intereselor fundamentale ale societăţii şi protejării resurselor  contribuabililor."

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus