Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.11.2011

Vlad Filat: „Există voturi, lipseşte voinţa”

Vlad Filat: „Există voturi, lipseşte voinţa”

Partidul Liberal Democrat din Moldova va acţiona în continuare pentru a alege preşedintele şi a evita alegerile anticipate. Declaraţia a fost făcută, astăzi, 15 noiembrie, de Preşedintele PLDM, Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe de presă.

Vlad Filat a punctat că există cel puţin 5 motive pentru care ar trebui evitate alegerile anticipate: acestea ar bloca din nou ţara pentru cel puţin 6 luni; vor coincide cu desfăşurarea celui de-al doilea val de criză economică; reformele ar putea fi stopate; Moldova şi-ar pierde credibilitatea în plan extern şi, nu în ultimul rând, cetăţenii se pronunţă clar împotriva unui nou scrutin electoral.

„Declanşarea alegerilor anticipate se face împotriva voinţei poporului, iar cei care se ridică împotriva voinţei cetăţenilor, trebuie să-şi asume consecinţele”, a declarat Vlad Filat, menţionând că AIE a avut 3 opţiuni de examinat: votarea lui Marian Lupu, candidatura AIE, care după 2 ani de încercări şi discuţii, s-a dovedit  că nu poate atrage numărul necesar de voturi; votarea unui candidat apolitic, susţinut de cele 4 partide parlamentare şi dialogul cu grupul celor trei, care au plecat din PCRM.

„Pentru cei raţionali a fost evident, încă de la ieşirea celor trei din PCRM,  că aceasta este varianta pe care se poate încerca o construcţie care să ducă la alegerea preşedintelui”, a spus Vlad Filat, precizând că discuţiile cu grupul Dodon erau bruiate permanent de ieşirile isterice în presă ale unor politicieni din AIE, care aveau rolul de a zădărnicii orice şansă de a obţine un rezultat pozitiv. Vlad Filat a caracterizat această situaţie drept „o dovadă de lipsă de responsabilitate, de demagogie şi de imaturitate politică”.

„Cum poate acum să iasă un politician în faţa cetăţenilor şi să le spună că trebuie să meargă iar la vot, când toată ţara a văzut că avem numărul de voturi necesar pentru a alege preşedintele, doar trebuie să ne aşezăm la masa dialogului şi să găsim o soluţie de compromis? Avem voturile, dar lipseşte voinţa”, a declarat Vlad Filat.

Premierul a mai punctat că şi partenerii externi ai Republicii Moldova se arată îngrijoraţi de posibilitatea declanşării unor eventuale alegeri anticipate, fără a fi epuizate toate posibilităţile actuale pentru alegerea preşedintelui.

Liderul PLDM a menţionat că liberal democraţii vor face tot posibilul pentru a evita alegerile anticipate. În acelaşi timp, Vlad Filat a precizat că „dacă ne vom lovi în continuare de egoism şi iresponsabilitate politică, suntem pregătiţi să mergem în faţa alegătorilor, singurii care mai pot să facă ordine pe scena politică”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus