Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.11.2011

Stefan Fule: R. Moldova merge într-o direcţie corectă şi valorifică pe deplin oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic

Stefan Fule: R. Moldova merge într-o direcţie corectă şi valorifică pe deplin oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, s-a întâlnit pe data de 14 noiembrie, în cadrul vizitei delegaţiei R. Moldova la Bruxelles, cu Stefan Fule, Comisar pentru extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, şi cu John Dalli, Comisar pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului. Din delegaţia ţării noastre au făcut parte, de asemenea, Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, şi Natalia Gherman, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Discuţia lui Iurie Leancă cu Stefan Fule a avut loc în contextul reuniunii Grupului Acţiunea Europeană pentru Republica Moldova. În continuarea celor menţionate în cadrul reuniunii, Comisarul Ştefan Fule a reiterat că Republica Moldova merge într-o direcţie corectă şi valorifică pe deplin oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic pentru consolidarea relaţiilor cu Uniunea Europeană. În acest sens, Comisarul a invitat autorităţile RM să menţină nivelul înalt de angajament, deoarece ţara noastră are potenţialul necesar pentru a beneficia de principiul „more for more”. Reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi consolidarea climatului investiţional sunt domenii unde RM ar putea demonstra şi mai multe progrese, iar Uniunea Europeană va fi alături pentru a susţine aceste procese. Nu în ultimul rând a fost apreciată intensificarea cooperării sectoriale cu R. Moldova în domeniul transportului aerian, securităţii energetice şi ştiinţei. Totodată, Comisarul a reiterat faptul că lansarea negocierilor pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) până la sfârşitul anului curent, aşa cum a fost menţionat în Declaraţia Summit-ului de la Varşovia, rămâne a fi o prioritate pentru Comisia Europeană.

Potrivit MAEIE, întrevederea cu John Dalli a fost orientată pe cooperarea RM-UE în domeniul preluării standardelor europene sanitare şi fitosanitare. În acest context, în cadrul discuţiilor s-a convenit ca până la sfârşitul lunii noiembrie curent, cu sprijinul experţilor Comisiei Europene, autorităţile RM să finalizeze şi să aprobe Planul de armonizare al legislaţiei în domeniul sanitar şi fitosanitar. Aceasta va contribui inclusiv la grăbirea negocierilor DCFTA. În acelaşi context, Comisarul Dalli a salutat aprobarea recentă de către Guvernul RM a Strategiei Naţionale pentru securitatea alimentară. La finalul întrevederii, acceptând invitaţia Viceprim-ministrului Iurie Leancă, oficialul european a asigurat că în timpul apropiat va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus