Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-11-15/ikea-tot-mai-interesata-de-moldova-22918.html
Data: Nov 15, 2011 (22:37)

Ikea, tot mai interesata de Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii companiei IKEA şi cu cei mai mari furnizori ai IKEA. Kent-Åke Ahlegren, Director pentru furnizori Europa, America de Nord şi America de Sud, a comunicat că în cele două zile petrecute în ţara noastră a vizitat mai multe întreprinderi, dar şi s-a întîlnit cu mai mulţi antreprenori din R. Moldova. El a spus că a rămas impresionat de unele fabrici din Republica Moldova şi că reprezentanţii IKEA vor continua să studieze piaţa noastră în detalii pentru a identifica cele mai bune domenii de cooperare. Directorul a precizat că IKEA este interesată să colaboreze cu producători de canapele, textile, tuburi de metal pentru mobila, ceramică.

Bogdan Kaczmarek, proprietarul companiei poloneze “Com40”, care este al doilea cel mai mare furnizor  IKEA,  a comunicat că cifra de afaceri pe an a companiei este de 350 milioane euro, în Polonia fiind angajate peste 4 mii de persoane.

“Planificăm să extindem afacerea în statele din regiune, Moldova fiind ţara care ne interesează. Intenţia noastră este de a crea, timp de trei ani, circa 1 000 locuri noi de muncă, investiţiile iniţiale fiind de 15-20 milioane de euro şi ar produce huse pentru canapele şi saltele. Ne interesează care este perspective de dezvoltare a R. Moldova şi ce planifică autorităţile se facă pentru a crea condiţii mai bune pentru cei care doresc să investească în ţara Dvs.”, a spus Bogdan Kaczmarek.

Suat Erdogan, proprietarul companiei turce „Ongan Textiles”, furnizor IKEA, a comunicat că, pe lîngă fabrica din Turcia, la care activează peste 1 000 de persoane, mai activează şi 250 de persoane la o întreprindere din Bălţi. Întreprinderea din Bălţi a fost creată în ianuarie 2011, investiţia iniţială fiind de 1 milion de euro. Cifra de afaceri a companiei este de 120 milioane euro pe an.

„Noi ne dorim să transferăm 90% din producerea din Turcia în R. Moldova, să creăm noi locuri de muncă în ţara Dvs. şi ne interesează perspectiva de dezvoltare a RM pentru a face acest pas”, a spus omul de afaceri.

Premierul Vlad Filat a salutat prezenţa delegaţiei IKEA la Chişinău, informeaza Serviciul de prersa al Guvernului.