Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.11.2011

Teodor Baconschi a prezidat cea de-a cincea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova

Teodor Baconschi a prezidat cea de-a cincea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, a prezidat astăzi, 14 noiembrie 2011, la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe, cea de-a cincea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, o iniţiativă comună a României şi Franţei, menită să sprijine aspiraţiile europene ale Chişinăului.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor tuturor statelor membre UE, a comisarului european pentru extindere Stefan Fule, precum şi a lui Miroslav Lajcak, managing director pentru Vecinătatea Estică şi Balcanii de Vest din cadrul SEAE.  

În prezenţa vice-prim ministrului, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, au fost analizate evoluţiile recente din relaţia UE - Republica Moldova, inclusiv din perspectiva concluziilor celui de-al doilea Summit al Parteneriatului Estic (Varşovia, 29 - 30 septembrie 2011), la care s-au recunoscut oficial progresele înregistrate de Chişinău în procesul apropierii de UE. Un accent deosebit a fost pus pe stadiul pregătirii Republicii Moldova pentru lansarea negocierilor privind Acordul de Creare a Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat (DCFTA) şi trecerea la faza a doua a Planului de Acţiune privind liberalizarea regimului de vize. Cele două dosare reprezintă priorităţile autorităţilor de la Chişinău în relaţia cu UE pentru perioada imediat următoare.

În cadrul reuniunii Grupului a fost subliniată necesitatea continuării într-un ritm susţinut a reformelor interne, această condiţie fiind necesară pentru aprofundarea relaţiei cu UE. Cei prezenţi au schimbat opinii pe marginea contextului politic actual din Republica Moldova, marcat de alegerea preşedintelui de către Parlament, la 18 noiembrie 2011.

Totodată, a fost salutată intenţia de organizare a unei reuniuni formale 5+2, la Vilnius, statele membre UE nutrind speranţa unor evoluţii pozitive în reglementarea conflictului transnistrean.

Ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Moldova, în special pentru lansarea cât mai curând posibil a negocierilor privind DCFTA şi pentru dezvoltarea dialogul în vederea liberalizării regimului de vize, şi a felicitat autorităţile de la Chişinău pentru seriozitatea cu care şi-au îndeplinit angajamentele asumate în relaţia cu UE. Totodată, Teodor Baconschi a subliniat importanţa menţinerii stabilităţii interne şi a intensităţii reformelor în vederea asigurării parcursului democratic şi pro-european al guvernării de la Chişinău. 

Potrivit MAE român, Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este o iniţiativă a României, la care s-a raliat şi Franţa, lansată la 25 ianuarie 2010, şi are ca obiectiv principal sprijinirea procesului democratic de la Chişinău, o coordonare şi un dialog real şi consistent între Grup şi autorităţile Republicii Moldova şi, pe de altă parte, o informare constantă între membrii săi. Se doreşte a fi un cadru eficient pentru reunirea eforturilor statelor membre UE interesate de promovarea democratizării şi apropierii Republicii Moldova de standardele şi valorile europene.

Grupul este o structură informală, deschisă tuturor statelor membre UE interesate, care şi-a confirmat utilitatea în ceea ce priveşte sprijinirea eforturilor de democratizare, reformă şi apropiere de standardele şi valorile europene ale statului vecin.

De la lansare, Grupul pentru Acţiunea Europeană  a Republicii Moldova s-a reunit de cinci ori.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus