Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.11.2011

Uniunea Europeană susţine programele BERD pentru business-ul mic în regiunea Parteneriatului Estic

Uniunea Europeană susţine programele BERD pentru business-ul mic în regiunea Parteneriatului Estic

Uniunea Europeană (UE) a oferit finanţare suplimentară în valoare de €5 milioane pentru a susţine programele BERD TurnAround Management (TAM) şi Business Advisory Service (BAS), care oferă asistenţă directă întreprinderilor micro, mici şi mijlocii prin intermediul experţilor şi consultanţilor în afaceri cu experienţă pentru a se adapta la cerinţele economiei de piaţă. Prin urmare contribuţia totală a UE pentru programul Parteneriatului Estic TAM-BAS va ajunge la €10 milioane în perioada 2010-2013. Fondurile respective sunt suficiente pentru a implementa peste 60 proiecte TAM şi peste 500 proiecte BAS în regiune.

Această asistenţă tehnică din partea UE este desemnată spre utilizare ţărilor din Parteneriatul Estic, care include Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. Parteneriatul Estic a fost fondat în 2009 în Praga, având scopul principal accelerarea asocierii şi promovarea integrării economice între UE şi partenerii din est, precum şi susţinerea reformelor politice şi social-economice, care au loc în aceste ţări.

Beneficiarii principali ai programelor TAM şi BAS vor fi întreprinderi mici şi mijlocii (ÎMM) din ţările ce fac parte din Parteneriatul Estic. În acelaşi timp, BERD planifică implicarea ministerelor de profil, a agenţiilor de dezvoltare a ÎMM-urilor şi de promovare a investiţiilor, a asociaţiilor regionale în domeniul afacerilor şi a camerelor de comerţ, care vor juca un rol important în implementarea de succes bazată pe cerere a  programelor TAM şi BAS.

Programul BERD BAS, lansat în 1995, este orientat spre susţinerea întreprinderilor private întru colaborarea lor cu consultanţii locali în cadrul anumitor proiecte cu termen rapid de recuperare. Suplimentar BAS implementează şi activităţi de dezvoltare a pieţii, care au drept scop sporirea capacităţii ÎMM-urilor şi a prestatorilor de servicii de consultanţă în afaceri.

Obiectivul programului TAM, care a fost lansat de Bancă în 1993, este de a susţine ÎMM-uri în transformarea lor prin schimbări structurale şi dezvoltarea competenţelor de afaceri la nivel de management superior. Serviciile de consultanţă TAM sunt oferite de directori cu experienţă, experţi în industrie şi specialişti financiari.

Proiectele susţinute prin intermediul TAM şi BAS sunt menite pentru a promova cele mai bune standarde de afaceri şi pentru a spori competenţe de gestionare precum planificarea, producerea, controlul calităţii şi marketing, în acest fel contribuind la competitivitatea sporită a acestor companii, care au posibilitatea de a atrage finanţare externă. Împreună cu dezvoltarea competenţelor locale de consultanţă în afaceri, TAM şi BAS contribuie la dezvoltarea unei economii de piaţă durabile.

Programul BAS Moldova a fost lansat în 2005. Peste €1.7 milioane oferite de donatori au fost alocate pentru finanţarea a peste 300 de proiecte BAS din Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus