Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
09.11.2011

Încă un judecător va fi cercetat penal în cazul „atacurilor raider”

Consiliul Superior al Magistraturii a examinat şi a admis, în seara zilei de ieri, demersul Procurorului General, Valeriu Zubco privind ridicarea imunităţii unui judecător al Judecătoriei raionului Rîşcani. Prin sesizarea expediată pe adresa CSM la 6 octombrie, Procurorul General solicita eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului care ar fi participat la tentativa de dobîndire ilicită a patrimoniului Companiei de Asigurări „MOLDASIG”.

În materialele acumulate de procurori rezultă o bănuială rezonabilă că judecătorul ar fi comis infracţiunile prevăzute de Codul penal: depăşirea atribuţiilor de serviciu; pronunţarea unei hotărîri contrare legii; complicitate la comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari, anunţă serviciul de presă al Procuraturii Generale.

Menţionăm că, Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală în privinţa unui cetăţean al Ucrainei care, în complicitate cu persoane cu funcţii de răspundere din Republica Moldova, a comis tentativa de escrocherie şi falsificarea probelor. Actualmente acesta este anunţat în căutare.

Potrivit materialelor cauzei penale, avînd intenţia de a însuşi patrimoniul „MOLDASIG” SRL, precum şi a conferi aparenţa unui caracter legal al acţiunilor sale, cetăţeanul Ucrainei s-a adresat la judecătorie cu cererea de chemare în judecată a două persoane decedate, privind încasarea datoriei şi cesiunea în drepturile procesuale, prezentînd probe false în proces.
Judecătorul din raionul Rîşcani, depăşindu-şi limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate de lege, ar fi pronunţat o hotărîre contrară legii prin care a dispus transmiterea şi înregistrarea în proprietatea ucraineanului cota-parte a asociaţilor în cuantum de 100% din capitalul social al „MOLDASIG” SRL. De asemenea, judecătorul a admis şi acţiunea civilă a învinuitului, prin care acesta solicita încasarea din contul unuia dintre decedaţi a sumei date cu împrumut în valoare de 12 105 000 euro.
Ca rezultat al acordului primit din partea CSM, deja astăzi, Procurorul General, Valeriu Zubco, va porni urmărirea penală în privinţa respectivului judecător, iar organizarea efectuării urmăririi penale pe acest caz va fi dispusă Procuraturii Anticorupţie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus