Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
08.11.2011

Departamentul de Stat îngheaţă extinderea unui program de slujbe de vară pentru studenţi străini, în urma abuzurilor

Departamentul de Stat îngheaţă extinderea unui program de slujbe de vară pentru studenţi străini, în urma abuzurilor

Departamentul de Stat a îngheţat luni extinderea unui program care oferă studenţilor străini locuri de muncă pe perioada verii în SUA, invocând plângerile persistente ale tinerilor care s-au simţit excrocaţi şi explotataţi de către angajatorii americani, scrie AP luni, preluată de Washington Post. Un student român ar dori ca programul să revină la accentul pus pe experienţele culturale.

În cauză este programul de vize J-1, iniţiat în 1963 ca modalitate de a încuraja înţelegerea culturală, prin intermediul căruia tinerii adulţi din alte ţări îşi pot petrece verile, muncind şi călătorind în SUA.

Aproape un an în urmă, Associated Press a raportat despre numeroasele abuzuri petrecute în cadrul acestui program, inclusiv despre cazuri în care tinerii au fost cazaţi în apartamente necorespunzătoare şi aglomerate şi forţaţi să lucreze nenumărate ore în posturi necalificate, pentru 1 dolar pe oră sau mai puţin.

Unii au sfârşit prin a apela la centrele pentru persoane fără adăpost pentru a solicita hrană sau un loc de dormit. Cel puţin o femeie a precizat pentru AP că a fost bătută şi obligată să lucreze ca stripteuză în Detroit, în 2005.

Departamentul de Stat, care supervizează programul, a declarat, luni, că urmează să limiteze numărul de viitori participanţi la nivelul celui din acest an, de aproximativ 103.000 de studenţi, şi că a oprit temporar orice acceptare de noi "sponsori" - companiile care îi ajută pe studenţi să obţină vizele şi să găsească locuri de muncă şi locuinţe, în schimbul unei taxe.

Cele mai multe dintre abuzuri au avut loc din cauza acestei terţe părţi, nereglementate, care lucra cu studenţii şi despre care criticii susţin că a făcut prea puţine pentru a-i proteja pe participanţii la program.

Între timp, Departamentul de Stat a precizat că aruncă o privire mai atentă la reglementările programului.

În cadrul programului, studenţii străini primesc vize cu o durată de până la 4 luni, şi adesea ajung în locuri de muncă în hoteluri, staţiuni şi restaurante.

Participarea a explodat, de la aproximativ 20.000 de studenţi în 1996 la un vârf de peste 150.000 în 2008, cu aproape 1 milion de studenţi străini care au luat parte la program în ultimul deceniu, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus