Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.11.2011

Mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare transnistreană se vor reuni la Vilnius în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, după o întrerupere de aproape şase ani

Mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare transnistreană se vor reuni la Vilnius  în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, după o întrerupere de aproape şase ani

Mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare transnistreană, care au încheiat vizita de două zile în cadrul căreia s-au întâlnit cu liderii politici de la Chişinău şi Tiraspol, au salutat decizia părţilor de a da curs invitaţiei preşedintelui în exerciţiu al OSCE de a se reuni la Vilnius în perioada 30 noiembrie-1 decembrie pentru prima întrevedere oficială în formatul „5+2”, după o întrerupere de aproape şase ani.


La Chişinău, mediatorii şi observatorii s-au întâlnit cu Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova şi preşedintele interimar Marian Lupu, prim-ministrul Vlad Filat, ministrul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene Iurie Leancă şi principalul negociator Eugen Carpov. La Tiraspol, aceştia au avut întrevederi cu liderul transnistrean Igor Smirnov, conducerea Sovietului Suprem şi cu reprezentantul politic Vladimir Iastrebciac.

Ambasadorul Giedrius Čekuolis, reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflicte prelungite, a reiterat susţinerea faţă de acordul, la care s-a ajuns la 22 septembrie, de reluare a negocierilor oficiale în formatul 5+2, menţionând: „Nu ne putem permite să pierdem timpul şi impulsul pozitiv produs la Moscova. Salut faptul că astăzi părţile au acceptat invitaţia preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Ministrul Afacerilor Externe lituanian, Audronius Ažubalis, de a se întâlni la Vilnius pentru a participa la prima întrevedere oficială în formatul „5+2”.

Formatul „5+2” include părţile, mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare transnistreană – OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, SUA şi UE. Participanţii la întrevederea de la Moscova din luna septembrie au convenit ca prima întrevedere oficială în formatul „5+2” să fie dedicată discuţiei privind principiile şi procedurile procesului de negocieri oficiale, relateza un comunicat al Misiunii OSCE .

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus