Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-11-03/vlad-filat-a-avut-astazi-la-moscova-o-intrevedere-cu-alexei-miller-preshedintele-consiliului-de-admi-22784.html
Data: Nov 3, 2011 (20:29)

Vlad Filat a avut astăzi la Moscova o întrevedere cu Alexei Miller, Preşedintele Consiliului de administraţie a SA „Gazprom”

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi la Moscova o întrevedere cu Alexei Miller, Preşedintele Consiliului de administraţie a SA „Gazprom”. Potrivit unui comunicat al concernului rus, negocierile asupra viitorului contract de livrare a gazelor rusești în Moldova se vor baza pe propunerea moldoveană despre participarea concernului rus la proiecte investiționale în Moldova.

În cadrul întrevederii, părţile au examinat mersul lucrărilor în vederea stabilirii parametrilor noului contract privind livrarea de gaze naturale Republicii Moldova. Actualul contract expiră la data de 31 decembrie 2011, anunta serviciul de presa al Guvernului de la Chisinau.

Alexei Miller a menţionat că „Gazprom” are o colaborare bună cu Republica Moldova şi a adus în calitate de exemple faptul că prin ţara noastră este tranzitat gazul rusesc, dar şi faptul că Moldova şi „Gazprom” sînt coproprietari ai SA „MoldovaGaz”.
Alexei Miller şi Vlad Filat s-au referit şi la recenta întrevedere dintre premierii Moldovei şi Rusiei de la Sankt-Petersburg. În cadrul acelei întrevederi, Vlad Filat a solicitat semnarea unui contract de livrare a gazelor pentru un termen de cinci ani, precum şi examinarea posibilităţii de diminuare a tarifului la gazele naturale livrate Moldovei. Premierul rus Vladimir Putin a spus că va transmite această solicitare factorilor de decizie.

La întrevedere au participat: Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, Alexandr Gusev, Preşedintele Consiliului de administraţie a SA „MoldovaGaz”, viceministrul economiei Ilarion Popa, Alexandr Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de administraţie a SA „Gazprom”.

Contractul privind furnizarea gazelor naturale în Republica Moldova, în vigoare, încheiat pe o perioadă de 5 ani (2007-2011) a fost semnat la 29 decembrie 2006. Conform condiţiilor contractului, preţul la gazele naturale se calculează după formula bazată pe valoarea medie aritmetică a preţului de realizare a gazelor naturale de către SAD „Gazprom” în ţările din Europa şi cotaţia preţurilor la motorină şi păcură, aşa-numita „formulă de calcul europeană”.
 
La fel, în contract au fost stipulaţi coeficienţii de micşorare, care au fost aplicaţi pentru trecerea treptată a economiei Republicii Moldova la preţurile europene: a. 2008 – 0,75; a.2009 – 0,8; a.2010 – 0,9. Începînd cu 01 ianuarie 2011, Republica Moldova procură gaze naturale fără aplicarea coeficienţilor de micşorare.

Potrivit datelor "Moldovagaz", în trimestrul I al anului 2011 preţul pe 1.000 metri cubi de gaz natural rusesc pentru Moldova,  a constituit 292.88 dolari, în trimestrul II al anului 2011 - 321.71 dolari, în trimestrul III, 2011 - 368.39 dolari. Pretul la gazele naturale ruseşti livrate în Moldova în trimestrul IV al anului 2011, este stabilit la nivel de 395,53 dolari pe 1 mie metri cubi.