Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.11.2011

Parlamentul a adoptat, în prima lectură, Strategia de Reformare în Sectorul Justiției

Parlamentul a adoptat, în prima lectură, Strategia de Reformare în Sectorul Justiției

Proiectul Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției a fost adoptat astăzi, în prima lectură, de Parlamentul Republicii Moldova. În susținerea acestui document au votat toți cei 53 de deputați, membri ai coaliției de guvernământ, prezenți în sala de ședințe a Legislativului.

În discursul său adresat parlamentarilor, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a accentuat că obiectivul de bază al Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției este edificarea unui sector de justiție accesibil, eficient, independent, transparent, profesionist și responsabil față de societate, care să corespundă standardelor europene, să asigure supremația legii și respectarea drepturilor omului. El a menționat, de asemenea, că un element novator al Strategiei este abordarea complexă și multidimensională a întregului sistem, care presupune implicarea tuturor actorilor și instituțiilor ce asigură funcționarea Justiției în Republica Moldova, ceea ce presupune crearea unor noi instituții, dar și consolidarea celor existente, pentru a conferi activității acestora un nivel calitativ nou. Astfel, este preconizată optimizarea hărții judecătorești, implementarea și consolidarea principiului specializării judecătorilor, realizarea unui sistem periodic de evaluare a performanțelor acestora, dar și modificarea procedurii de numire a Procurorului General, stabilirea unor criterii obiective de  numire și promovare a celorlalți procurori, precum și demilitarizarea acestei instituții.

 

Strategia de Reformare în Sectorul Justiției a fost elaborată într-un termen restrâns, sub egida Ministerului Justiției, cu participarea unui larg spectru de experți naționali și străini, reprezentanți ai unor instituții de stat și organizații neguvernamentale, fiind evaluat și apreciat pozitiv de către Comisia Europeană, Consiliul Europei și alte misiuni internaționale. În prezent, Ministerul Justiției a elaborat deja o primă variantă a Planului de Acțiuni, care va conține măsuri concrete și fundamentarea financiară pentru implementarea Strategiei, iar versiunea finală va prezentată spre aprobare până la sfârșitul lunii noiembrie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus