Trimite e-mail | Printeaza
Externe
03.11.2011

Parlamentar moldovean, condamnat de Tribunalul Bucuresti la doi ani de inchisoare cu suspendare

Parlamentarul moldovean Valeriu Guma a fost condamnat, joi, prin decizia Tribunalului Bucuresti, la doi ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar in care procurorii DNA il acuza de cumparare de influenta si complicitate la luare si dare de mita, insa decizia nu este definitiva .

Tribunalul l-a condamnat pe Guma, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, la 1 an si 6 luni de inchisoare pentru cumparare de influenta si la cate doi ani de inchisoare pentru complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita, insa s-a dispus executarea pedepsei de doi ani de inchisoare.

Magistratii au decis insa suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pe un termen de incercare de patru ani.

Guma a fost obligat, prin decizia instantei, sa plateasca statului roman 25.000 de lei cheltuieli judiciare.

Hotararea TB poate fi atacata cu apel.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, in luna februarie 2008, trimiterea in judecata a lui Valeriu Guma, deputat din Republica Moldova, acuzat de cumparare de influenta, complicitate la infractiunea de dare de mita si complicitate la infractiunea de luare de mita.

Procurorii arata, in rechizitoriul din acest dosar, ca in cursul verii anului 2006, in urma unor negocieri purtate in mod direct sau prin intermediul altor persoane, Valeriu Guma a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul lui Ludmila Buzu, sora sa, i-a remis suma de 20.000 de dolari lui Alexandru Mindrut, consilier al vicepresedintelui Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la acea vreme, care avea influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unor functionari din cadrul aceleiasi institutii.

"In schimbul banilor, consilierul AVAS, uzand de functia sa, urma sa ii determine pe functionarii abilitati sa aprobe o conventie de mentinere in vigoare a contractului de privatizare a S.C. Gerom Buzau (Guma Valeriu fiind unul din actionarii societatii). Acest beneficiu era urmarit de inculpatul Guma Valeriu intrucat AVAS era indreptatita sa desfiinteze contractul de privatizare, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate prin acest contract incheiat in septembrie 2002. Din luna ianuarie 2007, Mindrut Alexandru a devenit director general al Directiei Juridice din cadrul AVAS, fiind implicat in mod direct, prin departamentele aflate in structura acestei directii, in solutionarea aspectelor juridice legate de monitorizarea post-privatizare", se arata in comunicatul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie din februarie 2008.

De asemenea, potrivit DNA, la data de 27 februarie 2007, Valeriu Guma l-a ajutat pe Sergiu Bulatel sa ii remita lui Alexandru Mindrut suma de 20.000 USD prin intermediul lui Ludmila Buzu.

In schimbul banilor, functionarul AVAS urma sa solutioneze favorabil litigiul aparut ca urmare a neplatii, de catre actionarii S.C Gerom SA Buzau a unor penalitati in suma de 214.000 euro pentru neefectuarea investitiilor de mediu.

Deputatul Valeriu Guma, in mod constant, s-a sustras de la urmarirea penala, sustin procurorii DNA.

"Aceasta cauza s-a format ca urmare a disjungerii dispuse din dosarul in care, la data de 24 aprilie 2007, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Mindrut Alexandru (pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si luare de mita), Buzu Ludmila (pentru complicitate la infractiunile de cumparare de influenta, la dare si luare de mita) si Bulatel Sergiu (pentru savarsirea infractiunii de dare de mita) in prezent acestia fiind judecati intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti", se mai arata in comunicatul citat.

Dosarul lui Mindrut, trimis in judecata in legatura cu acest caz, se afla inca pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, scrie NewsIn.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus