Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.11.2011

Întreprinderile Mici şi Mijlocii urmează să primească suport din partea statului pentru dezvoltarea productivităţii şi competitivităţi

Întreprinderile Mici şi Mijlocii urmează să primească suport din partea statului pentru dezvoltarea productivităţii şi competitivităţi

Ministerul Economiei a finalizat elaborarea Strategiei de susţinere a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii pentru perioada anilor 2012-2020 şi a Planului de implementarea a acesteia pentru anii 2012-2014. Declaraţia în cauză a fost făcută de către viceministrul Economiei, Octavian Calmâc în cadrul mesei rotunde moldo-cehe de astăzi, cu genericul „Politicile de dezvoltare a ÎMM-urilor – practica Republicii Cehe”.

„Strategia elaborată are drept scop acordarea suportului statului în formarea şi dezvoltarea întreprinderilor micro, mici şi mijlocii viabile, stabile, productive şi competitive. Una din sursele de inspiraţie în crearea Strategiei a fost Legea Uniunii Europene despre businessul mic ce are drept principiu de bază „gândeşte de la mic la mare” în procesul de identificare a politicilor de susţinere şi dezvoltare a ÎMM-urilor”, a specificat Octavian Calmâc.

Potrivit Ministerului Economiei, Strategia are 5 priorităţi de bază: simplificarea şi perfecţionarea bazei normativ-legislative, facilitarea accesului la finanţare a ÎMM-urilor, susţinerea spiritului inovativ şi creşterii competitivităţii ÎMM-urilor, dezvoltarea culturii economice a antreprenorilor mici şi mijlocii, stimularea dialogului şi parteneriatului productiv între business şi stat.

„Prin noua Strategie, Ministerul Economiei îşi doreşte să creeze condiţii pentru formarea unui puternic business mic şi mijlociu, această formă antreprenorială fiind capabilă să reacţioneze şi să se adapteze mult mai uşor la schimbările economice, astfel asigurând o stabilitate social-economică în dezvoltarea ţării. Din această perspectivă practica Republicii Cehe în acest domeniu reprezintă un vast bagaj de cunoştinţe şi practici pe care le putem prelua”, a accentuat viceministrul Economiei.

În acest context, Directorul Departamentului Fondurilor Structurale al Ministerului Industriei şi Comerţului Republicii Cehe, Iaroslava Cubu a efectuat o ampla prezentare a Programului pentru perioada anilor 2007-2012 „Antreprenoriat şi Inovaţie ”menit să susţină şi să dezvolte ÎMM-urile cehe.

Bugetul Programului de 3.6 mlrd. Euro, creat de către UE şi Statul Ceh, a permis finanţarea a unui şir de subprograme de susţinere desfăşurate în cadrul Programului „Antreprenoriat şi Inovaţie ”, precum ar fi programul de iniţiere a businessului, program pentru dezvoltarea proiectelor inovaţionale, programul „Eco-energie”, programe de creditare a antreprenorilor, etc.

Conform datelor Ministerului Economiei, Întreprinderile Mici şi Mijlocii constituie circa 97,9% din numărul total a întreprinderilor din Republica Moldova, 54,3% din numărul angajaţilor în economia naţională activează în cadrul businessului mic şi mijlociu iar cota-parte a ÎMM-urilor în PIB-ul ţării este 28,9%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus