Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.11.2011

Companiile străine vor avea reticenţe să investească atât timp cât sistemul judiciar nu funcţionează bine şi nu-şi simt protejate drepturile de proprietate, Ambasadorul SUA William Moser

Companiile străine vor avea reticenţe să investească atât timp cât sistemul judiciar nu funcţionează bine şi nu-şi simt protejate drepturile de proprietate, Ambasadorul SUA William Moser

Perspectivele cooperării bilaterale şi priorităţile asistenţei tehnice au fost discutate în cadrul unei întrevederi a viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, cu Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, William Moser.

Valeriu Lazăr a informat că principalele domenii coordonate de Ministrul Economiei în domeniul asistenţei externe sunt reforma mediului de afaceri, comerţul exterior şi îmbunătăţirea infrastructurii calităţii, şi modernizarea sectorului energetic.

Ministrul Economiei a mulţumit pentru asistenţa acordată de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), care a sprijinit începutul reformei regulatorii încă în anul 2004, însă a subliniat că pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri trebuie urgentate reformele şi în alte domenii, cum ar fi reforma administraţiei publice centrale şi locale, administrarea fiscală şi vamală etc. În acest context, Valeriu Lazăr a informat despre aprobarea, în şedinţa de miercuri a Guvernului, a Planului de acţiuni pentru eliminarea barierelor ne-tarifare în calea comerţului şi a exprimat ataşamentul pentru continuarea reformelor structurale.

Ambasadorul SUA a felicitat Ministerul Economiei cu poziţia a doua în rândul ţărilor ce au promovat reforme în mediul de afaceri, obţinută de Republica Moldova în ratingul Băncii Mondiale „Doing business 2012”. Totodată, William Moser a subliniat că, poate cea mai importantă reformă este în prezent cea a sistemului justiţiei. „Companiile străine vor avea reticenţe să investească atât timp cât sistemul judiciar nu funcţionează bine şi nu-şi simt protejate drepturile de proprietate”, a spus ambasadorul SUA la Chişinău.

Părţile au mai discutat despre aportul programelor SUA pentru dezvoltarea unor afaceri competitive în Republica Moldova, care să contribuie la trecerea economiei la un nou model, bazat pe investiţii şi exporturi, prognozele preţurilor la gaze şi reformele structurale în sectorul energetic. În context, Ambasadorul William Moser l-a asigurat pe viceprim-ministrul Valeriu Lazăr de sprijinul Statelor Unite în integrarea Republicii Moldova în piaţa energetică europeană, anunţă un comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus