Trimite e-mail | Printeaza
Social
02.11.2011

Executivul a decis alocarea sumei de 100 mii lei pentru familiile care si-au pierdut apropiatii in accidentul de la Anenii Noi

Executivul a decis alocarea sumei de 100 mii lei pentru familiile care si-au pierdut apropiatii in accidentul de la Anenii Noi

Cabinetului de Miniştri au ţinut un moment de reculegere în memoria persoanelor decedate în urma tragicului accident ce a avut loc în raionul Anenii Noi, marţi, 1 noiembrie. Guvernul a decis că familiile persoanelor care au avut de suferit în urma acestui accident rutier, vor primi ajutoare băneşti din partea statului. În acest scop, Executivul a alocat 100 de mii de lei, din Fondul de rezervă.

Premierul a accentuat că această situaţie relevă dimensiunea problemei şi necesitatea întreprinderii unor noi acţiuni.
„Dincolo de faptul că trecerea microbuzului peste calea ferată a avut loc la culoarea roşie a semaforului, a fost depăşit cu mult norma admisibilă a numărului de pasageri. În microbuzul echipat pentru 16 persoane au fost îmbarcate 24 de persoane. Această situaţie este întîlnită şi în mun. Chişinău şi pe traseele naţionale. Problema este una complicată, din care cauză sînt înregistrate foarte multe victime”, a spus Vlad Filat.

Premierul a precizat că pe parcursul a 10 luni ale anului curent, din cauza accidentelor rutiere, au decedat 334 de persoane, iar alte 2299 au fost rănite.

Vlad Filat a subliniat că, pe lîngă starea proastă a drumurilor şi nivelul tehnic insuficient al unor autoturisme, activitatea necorespunzătoare a mai multor instituţii, o cauză majoră a acestei situaţii este pregătirea insuficientă a conducătorilor auto. În context, Prim-ministrul a evidenţiat necesitatea adoptării unei legi cu privire la condiţiile de licenţiere a şcolilor auto şi acordarea unei atenţii sporite nivelului de pregătire al şoferilor.

În această ordine de idei, Prim-ministrul a anunţat că în ziua de luni, 7 noiembrie, va efectua o vizită de lucru la Ministerul Afacerilor Interne pentru a discuta asupra situaţiei în poliţia rutieră. Premierul a mai anunţat că marţi, 8 noiembrie, la Guvern, va avea loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Securitate Rutieră, în cadrul căreia va fi efectuată o analiză a stadiului de executare a deciziilor adoptate privind ameliorarea situaţiei în domeniu siguranţie rutiere. În context, Vlad Filat a solicitat ministerului Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Anatolie Şalaru să înainteze propuneri privind pregătirea adecvată a conducătorilor auto, deoarece, potrivit statisticilor, 88,5% din accidente sînt produse din vina şoferilor. De asemenea, Ministerului de resort i-a fost indicat ca, pe lîngă semafoare, la trecerile peste calea ferată, să fie instalate bariere.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus