Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
02.11.2011

Dosarul „Baghirov” trimis în instanţă

Procuratura Generală a expediat astăzi cu rechizitoriu Judecătoriei Buiucani cauza penală de acuzare a cetăţeanului Federaţiei Ruse, Eduard Bagirov.

Legislaţia procesual-penală a Republicii Moldova permite trimiterea cauzei penale în judecată în situaţia în care învinuitul se sustrage de la organul de urmărire penală. De asemenea, dacă inculpatul se ascunde de a se prezenta în instanţa de judecată – judecarea cauzei poate avea loc în lipsa acestuia.

Copia de pe rechizitoriu i-a fost înmînată apărătorului învinuitului.

Inculpatul Baghirov este învinuit de procurori de participarea în cadrul unui grup criminal organizat la dezordinile în masă din aprilie 2009 din centrul capitalei (art.46, 285 Cod penal).

Pe 19 octombrie inculpatul a fost anunţat în căutare internaţională după ce a încălcat restricţiile impuse de instanţa de judecată şi a părăsit locul în care urma să-şi execute măsura preventivă – arestul la domiciliu.

Amintim că, pe 16 iunie 2011, la Chişinău a fost reţinut Eduard Baghirov, membru al agenţiei pseudo-literare  www.litprom.ru - platformă virtuală de formare a opiniei publice în Federaţia Rusă şi spaţiul CSI, în special acolo unde populaţia este divizată după principiul lingvo-etnic.

Din probele acumulate de procurori pe parcursul urmăririi penale a rezultat:
În decursul anului 2008 – primul trimestru 2009, infiltrîndu-se activ în mediul social în calitate de „blogger”, „scriitor” şi utilizînd tehnologii de manipulare a maselor, a participat activ la elaborarea şi realizarea măsurilor de factură provocatoare, orientate la subminarea procesului pre şi post electoral pentru alegerile parlamentare din 05.04.2009. Potrivit planului subversiv, aceste distorsionări urmau să poarte caracterul unei „revoluţii Twitter”, iar responsabilităţile pentru consecinţele grave ale acţiunilor violente - puse pe seama forţelor de opoziţie.

Potrivit procurorilor, în scenariul respectiv se înscrie şi îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu, în intervalul 6 - 7 aprilie 2009, de către unele persoane cu funcţii de răspundere din cadrul MAI şi SIS, anunţă serviciul de presă al Procuraturii Generale..

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus