Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
02.11.2011

Din albia râului Prut au fost extrase ilegal resurse materiale în proporții deosebit de mari

Ofițerii Direcției de investigare a fraudelor a Departamentului de poliție al Ministerului Afacerilor Interne au intrat în posesia unei informații operative potrivit căreia în perioada lunilor martie-iunie 2011, din albia râului Prut, din apropierea satului Șireuți, raionul Briceni, au fost extrase, ilegal, resurse materiale în proporții deosebit de mari.

În scopul verificării acestei informații precum și identificării și atragerii la răspundere a persoanelor implicate, oamenii legii au inițiat un șir de acțiuni operative de ivestigație. Astfel, în comun cu angajații Agenției pentru ecologie și resurse materiale din cadrul Ministerului Mediului al RM a fost efectuat un control geologic, care, a stabilit că persoane necunoscute, au extras ilegal de pe o suprafață de peste 21 000 metri patrați de dobândire a resurselor minerale din zona respectivă circa 43 000 metri cubi de nisip și prundiș. Acest fapt demonstrează că, prejudiciul cauzat statului este de peste 8,5 mln de lei.

În cadrul documentării acestui caz s-a stabilit că, sustragerea resurselor materiale a avut loc cu ajutorul unui excavator de model «Drangline» și a unui tractor de model «Carpateț». Tot în cadrul cercetărilor de specialitate, forțele de ordine au stabilit că, tehnica de extragere aparține administratorului unei întreprinderi din aceeași localitate, nespecializată în afaceri de acest gen. Oamenii legii presupun că acesta a angajat specialiști în domeniu, persoane de încredere, care îi executau indicațiile, resursele materiale fiind comercializate de către organizator.

Actualmente utilajul tehnic a fost sechestrat iar oamenii legii continuă acțiunile de specialitate în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate în acest caz. Tot pe acest caz organele competente au inițiat trei cauze penale în baza art. 241, 228 și 186 Cod Penal al RM. Portivit legislației, persoanele culpabile de «Practicarea ilegală a activității de înterprinzător», «Încălcarea cerințelor de protecție a subsolului» și «Furtul în proporții deosebit de mari» riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 12 ani, anunta Ministerul de Interne.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus