Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.10.2011

În perioada 1 noiembrie - 12 decembrie va avea loc Concursul pentru crearea simbolurilor naționale a indicațiilor geografice protejate

În perioada 1 noiembrie - 12 decembrie va avea loc Concursul pentru crearea simbolurilor naționale a indicațiilor geografice protejate

Comisia națională pentru organizarea și desfasurarea Concursului pentru crearea simbolurilor naționale asociate indicațiilor geografice protejate, denumirilor de origine protejate și specialităților tradiționale garantate, prezidată de către viceministrul Economiei, Octavian Calmâc lansează în perioada 1 noiembrie-12 decembrie 2011 Concursul național pentru crearea simbolurilor naționale asociate indicațiilor geografice protejate (IGP), denumirilor de origine protejate (DOP) și specialităților tradiționale garantate (STG).

Concursul în cauză, inițiat în temeiul Hotarârii Guvernului nr. 485 din 05 iulie 2011, este organizat și desfășurat de către Comisia națională constituită din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Culturii, Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Academiei de Științe a Moldovei, Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Agenției Nationale pentru Protecția Concurenței, Camerei de Comerț și Industrie, Unității Teritoriale Autonome Gagauzia.

Scopul Concursului constă în selectarea celor mai reușite lucrări, pentru a fi înaintate Guvernului spre aprobare în calitate de simboluri naționale asociate indicațiilor geografice, denumirilor de origine și specialităților tradiționale garantate, protejate în conformitate cu prevederile Legii nr. 66-XVI din 27.03.2008. Simbolurile naționale menționate vor fi utilizate pentru marcarea produselor originare din Republica Moldova sau din alte țări, comercializate sub o denumire de origine, o indicație geografică sau care constituie o specialitate tradițională garantată, protejate în Republica Moldova în conformitate cu Legea menționată.
Lucrările înaintate la Concurs trebuie să reprezinte creația personală și originală a autorului, o compoziție care exprimă ideea unui produs de calitate, ce poartă o indicație geografică protejată, o denumire de origine protejată sau constituie o specialitate tradițională garantată.

La aprecierea lucrărilor, Comisia națională va ține cont de originalitatea acestora, de creativitatea designului, includerea diverselor aspecte ale indicațiilor geografice, denumirilor de origine sau specialităților tradiționale garantate, inteligibilitatea imaginii simbolice fără utilizarea inscripțiilor verbale, orientarea universală, claritatea prezentării etc. Vor fi considerate câștigătoare ale concursului lucrările care acumulează cel mai mare punctaj (din 100 de puncte posibile). În cazul în care lucrările participante la concurs acumulează un punctaj mai mic de 30, Comisia poate anunța un nou concurs.
Câștigătorii vor beneficia de următoarele premii bănesti (pentru fiecare categorie de simboluri – IGP, DOP, STG): Premiul I – 5000 lei; Premiul II – 3000 lei; Premiul III – 2000 lei.

Nominalizarea caștigătorilor va avea loc în cadrul unei ședinte festive, organizată de Comisia națională.
La concurs poate participa orice persoană fizică cetățean al Republicii Moldova sau care are domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova, cu vârsta peste 18 ani, ori un grup de persoane, precum și orice persoană juridică, având sediul înregistrat, organele de conducere sau locul principal de desfășurare a activității pe teritoriul Republicii Moldova, prin depunerea unei cereri de participare. Formularul- tip poate fi găsit pe situl www.agepi.md.

Potrivit Ministerului Economiei, lucrările sunt așteptate a fi prezentate în perioada 1 noiembrie-12 decembrie 2011, pe suport hârtie și în format electronic, pe adresa Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală: MD-2024, mun. Chișinău, Republica Moldova, str. Andrei Doga, nr. 24, bloc 1, e-mail: office@agepi.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus